»Finanskrisen er overstået, men strukturelle udfordringer venter«

Der er solskin i udsigten for dansk økonomi som følge af gennemførte reformer, konstaterer cheføkonom Ulrik Bie, Nykredit.

»Vi er stille og roligt på vej opad. Og hvor økonomiske opsving oftest delvis drives af forøget gældsætning, så er fokus denne gang på de allerede høje gældsniveauer. Derfor er fremgangen også mindre kraftig - men måske sundere funderet, end det tidligere har været tilfældet.«

Sådan lyder en lille del af den økonomiske vejrudsigt for det kommende års tid, som cheføkonom i Nykredit Ulrik Bie finder, at der er belæg for at fremkomme med.

»Vi vil ikke se den globale økonomi buldre af sted i 2016. Blandt andet fordi BRIK-landene er løbet ind i strukturelle udfordringer, som bremser deres vækst. Nu er vi i den situation, at de vestlige lande har større fremgang end dem.«

Reformer, reformer ...

Ulrik Bie konstaterer, at den akutte finanskrise er et overstået kapitel. Men baggrunden for krisen, nemlig ophobning af gæld over en lang periode, eksisterer stadigvæk.

»Krisen blev udløst af særlige begivenheder på ryggen af en lang periode med gældsopbygning,« siger han.

»I en række lande fik gælden lov til at vokse alt for kraftigt, fordi man har undladt reformer af bl.a. arbejdsmarked og pensioner. I disse lande, hvoraf flere ligger i Sydeuropa, har man ikke opdaget - eller ikke reageret på, at globaliseringen har ændret spillereglerne og stiller helt andre krav end hidtil.«

Ifølge Ulrik Bie er strukturelle reformer i alle lande en nødvendighed for at opnå økonomisk fremgang. Og Danmark har faktisk vist vejen.

»Vi har gennemført mange reformer de seneste år, der både bidrager til en fortsat relevans i den gloobale økonomi og sikrer langsigtet finanspolitisk holdbarhed, herunder en tilbagetrækningsreform og reform af dagpengesystemet. Den slags reformer bør alle lande gennemføre for at undgå, at de sender store regninger videre til deres børn,« siger cheføkonomen.

»I Danmark har politikere, virksomheder og fagbevægelse været dygtigere end i de fleste andre lande til at se nødvendigheden af langsigtede løsninger. Det skyldes måske, at vores land er overskueligt, stabilt og har traditioner for kompromis. I mange andre lande fører grupperne i samfundet en kamp for at beskytte opnåede privilegier, og det er utrolig destruktivt for landenes udvikling.«

Vi er gode til landbrug

Ulrik Bie går ikke af vejen for at kåre fremtidens økonomiske vindere: Det bliver de lande, hvor man først forandrer tankegangen og tilpasser sig den globale økonomi ved hjælp af reformer.

»Et godt erhvervsklima er i høj grad et spørgsmål om fleksibilitet og omstillingsparathed. Om at uddanne mennesker og sikre en god infrastruktur. Virksomheder og samfund skal se længere ud end til vores nabolande og EU. Unge mennesker i dag er et helt andet sted - og det er godt,« siger Ulrik Bie.

»Den globale økonomi giver uanede muligheder, men naturligvis skal man satse på områder, hvor man er god. Og vi er rigtig gode til landbrug, som naturligvis skal spille en betydende rolle i fremtiden.«

Faktaboks

Ulrik Bie

  • 43 år
  • Ansat i Nykredit siden 2006, fra april 2014 som cheføkonom
  • Uddannet cand-polit. fra Københavns Universitet i 1999
  • Tidligere økonom i Nationalbanken og finansataché ved den danske ambassade i Washington

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle