»Jeg vil ikke sælge til en eller anden kapitalist«

Boje Skytte besluttede for nogle år siden, at han ville sælge sin gård - og fandt han en ung landmand, der kunne tage over for ham i en glidende generationsskifte.

På Brogaard i Fårevejle på Nordvestsjælland dyrkes der stikløg, rødbeder, pastinakker og andre nordiske rodfrugter på 500 hektar jord ved Lammefjorden - men selvom Boje Skytte har udviklet gården siden han overtog den i 1983, så har alting en ende.

»Da jeg begyndte at få min folkepension, der indså jeg, at jeg skulle tænke på generationsskifte,« siger han.

Selvom det kan friste at sætte et »til salg«-skilt ved døren og gå sin vej, så var det ikke det, Boje Skytte ville.

»Det er vigtigt for mig, at gården gik over til nogen, der førte den videre i samme ånd. Jeg vil ikke bare sælge til en eller anden kapitalist,« siger han.

Derfor besluttede han sig for at danne partnerskab med 27-årige Kristoffer Linderoth, som kommer fra lokalområdet. På det tidspunkt var han driftsleder på en herregård i Sverige.

»Det startede med, at jeg så en gård til salg nede ved Lammefjorden. Så spurgte jeg Boje, hvad det nu var for noget - vi kendte hinanden lidt i forvejen. Det endte med, at vi tog en kop kaffe sammen, og besluttede os for den her ordning,« siger Kristoffer.

Ånd og tryghed

Boje Skytte plejer at sige, at han tjener de fleste af sine penge bag sit skrivebord. Brogaard sælger selv mange af sine rodfrugter, og både pakker og vasker selv. Derfor var det vigtigt for ham, at det blev en landmand med sans for salg.

»Mange af de unge landmænd vil gerne bare ud på en stor traktor og køre med en ti-furet plov, « siger Boje Skytte.

Brogaard er, efter rådgivning fra Gefion, Seges og Oddersherred Landboforening blevet omdannet til et aktieselskab. Det betyder, at man kan beholde de nuværende aftaler, selvom de skifter ejer.

Fra april i år er Kristoffer Linderoth direktør på gården, mens Boje Skytte er bestyrelsesformand i en bestyrelse, som består af tre personer.

»Jeg er helt tryg ved at overlade gården til Kristoffer,« siger Boje Skytte. »Jeg har en rigtigt god mavefornemmelse. Vi flytter ud af hovedhuset her i løbet af en måned, og jeg er fuldstændig afklaret.«

Personalet følger med

En del af trygheden kommer fra, at Brogaard har et meget fasttømret personale. Driftslederen har været der i 26 år, en anden medarbejder står mere eller mindre selv for pakkeriet.

Kristoffer Linderoth er også tryg ved at skulle overtage gården:

»Selvom vi laver sjov med, at ’plejer’ døde i april, så hviler jeg meget i, at medarbejderne løfter det daglige, og at Boye trækker sig ud langsomt. Der har ikke på den måde været en mandag morgen, hvor det hele stod stille, fordi ingen vidste, hvad der skulle ske.«

Kristoffer Linderoth skal nu til at mødes med aftagerne, så de også kan se, at Brogaard bliver drevet videre i samme ånd. Coop, en af gårdens store aftagere, har allerede udtrykt tilfredshed ved overgangen.

Faktaboks

Generationsskifter

  • Landbrug & Fødevarer har både unge og gamle medlemmer - men efterhånden som landmænd nærmer sig pensionsalderen, kan det være svært at give afkald på gården. Særligt, hvis den nye ejer vil drive stedet på en anden måde, eller hvis gården bliver købt op af naboen. Derfor fortæller vi i denne uge en historie fra Oddersherred Landboforening, hvor en af deres medlemmer sælger gården videre til en landmand, som han er tryg og sikker ved - og han anbefaler, at andre gør det samme.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle