»Unge landmænd vil mødes i øjenhøjde«

Unge medarbejdere er tovholdere i den unge-strategi, som Dansk Landbrug Sydhavsøerne har sat i gang for at knytte områdets unge landbrugsaspiranter til huset i Nykøbing F.

Det ligger ikke lige til højrebenet for de unge at melde sig ind i en landbrugsforening. De har selv et stort netværk, som de trækker meget på. Hvis de har brug for råd, ringer de til fem kammerater i stedet for at ringe til en rådgiver. Derfor handler det om at få hele netværket knyttet til foreningen/rådgivningsvirksomheden.«

Sådan sammenfatter Nikolaj Thousig Møller (25) den strategi, som Dansk Landbrug Sydhavsøerne (DLS) har lagt for at imødegå det voksende problem med at få unge landmænd til at melde sig under fanerne som kunder eller medlemmer i de lokale landbrugsforeninger.

Foreninger, hvor kernemedlemmerne ofte er gamle nok til at være deres bedsteforældre.

Netværk på 90 unge

Nikolaj Thousig Møller er nyuddannet agrarøkonom fra Dalum Landbrugsskole (2015) med håb om en dag at kunne etablere sig som landmand.

Man han har også en anden hat på som »trainée«, dvs. konsulent under oplæring, hos DLS.

Her er han én af tovholderne i en tværfaglig arbejdsgruppe, som i et år har arbejdet målrettet med at knytte nyuddannede og unge landbrugsaspiranter til huset i Nykøbing F.

Arbejdet er gået så godt, at DLS i løbet af det ene år har opbygget et netværk på omkring 90 unge, der deltager i erfagrupper og arrangementer tilrettelagt af Dansk Landbrug Sydhavsøerne.

»Vi har oprettet en erfagruppe med 14 agrarøkonomer fra 2015, dvs. mit eget netværk, og en anden for unge, der har etableret sig inden for de sidste fem år,« fortæller Nikolaj Thousig Møller.

»Vi har meget fokus på to ting: at planteavlskonsulenten kommer ud og fortæller, hvad der er aktuelt på den enkelte ejendom. Og på strategi og ledelse, som mange er usikre på.«

Udover erfagrupperne har DLS holdt to store inspirationsmøder for en stor gruppe unge, som endnu ikke passer ind i erfagrupper, måske fordi de endnu er under uddannelse.

Kontakt i øjenhøjde

Nikolaj Thousig Møller har i arbejdet trukket på sin egen baggrund og netværk i LandboUngdom, - og dét kan andre med fordel også gøre, mener han. Og han tror også på, at det i sig selv har stor værdi, at de unge har jævnaldrende og personlige kontakter i DLS.

»Så ved de, at telefonen og døren altid er åben for, at de kan ringe og komme med spørgsmål og forslag til arrangementer.«

DLS’ succeskriterium er først og fremmest at få skabt et netværk, som Sydhavsøernes unge landmænd kan se sig selv i, siger Nikolaj Thousig Møller.

»Uanset om de bliver medlemmer eller ej, vil vi gerne tage medansvar for erhvervets udvikling ved at hjælpe næste generation i gang.«

5 råd til at få fat i de unge

  1. Mød de unge tidligt. Opsøg landbrugsskolerne og skab kontakt.
  2. Mød de unge i øjenhøjde - lad unge konsulenter eller ’trainees’ være tovholdere. Benyt sociale medier.
  3. Unge benytter i høj grad deres eget netværk - forsøg at knytte hele netværket til foreningen/rådgivningen.
  4. Strategi og ledelse er vigtige emner for de unge. 
  5. Husk at samarbejde med lokal LandboUngdom.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle