»Vanvittigt forbrug af antibiotika i Sydeuropa«

Politikerne bør gøre noget ved antibiotikaforbruget på EU-plan, mener VSP-formand Erik Larsen.

Antibiotikaforbruget i Danmark har været under lup i forbindelse med fokus på de resistente MRSA-bakterier. Men det danske forbrug er kun en brøkdel af, hvad de bruger i svineproduktionen i Sydeuropa, hvor det er steget eksplosivt. Det afslører en ny rapport fra Det Europæiske Medicinagentur, påpeger Erik Larsen, formand for Seges, Videncenter for Svineproduktion, der aflagde beretning på Årsmødet i Herning tirsdag.

»Det er vanvittige tal, vi nu ser i de sydeuropæiske lande. Et forbrug, der i forvejen lå markant over det danske, er nu steget endnu mere. Vi må bare sige, at hvis vi virkelig skal antibiotikaresistens til livs, så skal vi have politikerne på banen nu,« siger han.

Stigninger på 20-25 procent

I Italien og Spanien er antibiotikaforbruget steget 20-25 procent siden 2013. I Spanien bliver der nu brugt mere end ni gange så meget antibiotika i dyreproduktionen som i Danmark. Pr. dyr vel at mærke.

I det lys er Danmark nærmest dukse, men landbruget arbejder alligevel hele tiden på at nedbringe antibiotikaforbruget.

»Men jeg kan ærligt talt godt forstå, hvis man som landmand tænker, om det overhovedet kan nytte noget, når man ser på udviklingen i resten af EU,« siger Erik Larsen.

Dansk forbrug er faldende

Forbruget i Danmark ligger i den seneste europæiske opgørelse på 44,2 mg pr. kg kød og er faldet lidt. Også i Tyskland er antibiotikaforbruget faldet. Faktisk med hele 30 mg pr. kg kød. Dog er det tyske forbrug stadig tre gange så højt som det danske.

»I stedet for, at danske politikere bruger deres tid på at trække ministre i samråd, kræve redegørelser og optræde i medierne, vil jeg gerne opfordre til, at de gør deres stemmer gældende på EU-niveau,« siger Erik Larsen.

Han håber, at politikerne over en bred kam kigger på tallene og tager dem alvorligt.

Brugerbetaling for bilvask

Erik Larsen fortalte også forsamlingen, at øgede omkostninger til vask af svinetransporter gør, at VSP nu arbejder på brugerbetaling.

»Vi har simpelthen ikke penge til at finansiere alle de serviceydelser med fællesmidler, så vi arbejder på at finde en løsning med brugerbetaling,« sagde Erik Larsen.

Han pegede samtidig på, hvor vigtigt det er med høj sikkerhed for smittebeskyttelse.

»Det kostere over 2,5 mia. kr., hvis bare en producent slækker på sikkerheden,« sagde han.

Faktaboks

Ja til DanAvl

  • DanAvl vil give den enkelte svineproducent flere penge i kassen. Det vil ske gennem den nye struktur med egen salgsorganisation frem for salg gennem forhandlere. 
  • Målet er at være i top 3 på udvalgte markeder i 2021.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle