Årets mink: Bedste kvalitet nogensinde

Sorteringen er i gang på farmene nu, og de rigtige valg kan betyde mellem 60 og 100 kr. mere pr. skind.

Finn Nielsen har fingeren på pulsen eller - rettere sagt - på pelsen.

De seneste seks dage har han vejet, vurderet og noteret data for næsten alle sine 9.000 mink. Kun mink fra små kuld med fire hvalpe eller færre er sluppet for hans kritiske øjne og hans venstrehånds erfarne strøg gennem pelsen, hvor hvert enkelt dyrs uld og dækhår vurderes nøje.

Og hans konklusion lyder, at det aldrig før har set så godt ud.

»Dansk minkavl har været igennem en fantastisk udvikling. Jeg husker snart ikke, hvor mange gange jeg efterhånden har sagt, at i år har vi de bedste mink nogensinde. Alligevel bliver vi igen og igen ved med at forbedre både kvaliteten og størrelsen,« siger Finn Nielsen, der er minkavler i St. Merløse på Midtsjælland.

Selvom det er en stor tilfredsstillelse at se endnu en fremgang, så er det ikke noget, der får ham til at hvile på laurbærrene og slippe let hen over sorteringen af dyrene, her lige før pelsningen for alvor starter.

»Den årlige sortering skal gøres grundigt. Der er rigtig mange penge på spil lige nu, hvor vi vælger næste års avlsdyr. At finde de allerbedste dyr er helt afgørende for vores økonomi næste år,« siger minkavler Finn Nielsen fra St. Merløse.

Og han taler af erfaring. Med sine snart 30 år som selvstændig pelsavler og mange år som en af landets bedste avlere ved han alt om, hvor stor prisforskellen er på et godt og et mindre godt skind.

Få 100 kr. mere for skindet

På Kopenhagen Furs seneste auktion i september lå prisforskellen på et godt og et mindre godt skind typisk på et sted mellem 60 og 100 kr. netto. Og det skal ses i lyset af, at gennemsnitsprisen for danske skind var 202 kr.

»Den prisforskel siger jo alt om, hvor vigtig kvalitet er. Mange kan få en stor gevinst ved at løfte skindkvaliteten bare en lille smule,« siger Finn Nielsen.

Der hvor han mener, at mange med fordel kan sætte ind, er på længden og mængden af dækhår. Løftes skindenes kvalitet bare en enkelt klasse op fra Classic til Velvet - og dermed fra skind med lange dækhår til kortere dækhår, så er der netop i omegnen af 60 til 100 kr. mere pr. skind til avleren alt efter skindets farve.

»For rigtig mange minkavlere handler det om at have fokus på at løfte skindene fra Classic til Velvet. Nogle kan gøre det med den rigtige sortering, mens andre har mere gavn af at købe avlsdyr ind med flere og kortere dækhår,« siger Finn Nielsen.

Samtidig skal man også passe på, at dækhårene ikke blive alt for korte. Især inden for mutationer, som for eksempel hvide mink, straffer opkøberne for korte dækhår ved at betale mindre for skindene. Der er Velvet 1 perfekt, og har man blot fem procent skind i kvaliteten Velvet 2, så skal der hives i bremsen og avles efter længere dækhår, lyder anbefalingen fra Kopenhagen Fur i år.

Skifter halvdelen af tæverne

Hvert år skifter Finn halvdelen af sine tæver ud, i alt 750. Derudover beholder han 350 af sine bedste hanner, som kort før parring bliver reduceret til 300 ved en ekstra sortering.

»Tæverne vælger jeg definitivt her i starten af november. Det er jeg efterhånden så trænet i, at jeg ikke behøver en finsortering senere.«

»Men hannerne sorterer jeg altid to gange. For det er kun de allerbedste hanner, der skal have lov til at parre hver dag, ligesom de dårligste hanner kun får lov til at komme på tæverne første gang, de skal parres,« forklarer Finn Nielsen.

Under sorteringen i år har Finn flere gange kikket på et sæt billeder, som Kopenhagen Fur har sendt ud til alle avlere i år. Billederne viser ønskede og uønskede renheder og farver i forskellige typer mink.

»Ud over at billederne viser de renheder og farver, man skal gå efter, så er det også angivet, hvor stor prisforskellen er på de viste renheder og farver. Tydeligere kan det vist ikke vises, hvor meget det betyder, at man er grundig med sin sortering og sikrer, at man har de allerbedste avlsdyr til at avle videre på,« siger Finn Nielsen.

Faktaboks

Finn Mink

  • Tæver: 1.500
  • Typer: Blue iris, brun, hvid, platinblond, safir og sort
  • Hovedtyper: 50 procent
  • Mutationer: 50 procent
  • Hvalpe pr. tæve: 5,5
  • Salgspris pr. skind, 2015: Mellem fire og ni procent over gennemsnit afhængig af type
  • Ansatte: 1

Finn på hitlisterne

  • Nr. 2 med Blue iris
  • Nr. 2 med platinblond
  • Nr. 11 med hvide mink
  • Nr. 13 med safir
  • Nr. 24 med brune mink

Finns pejlemærker

Ved sortering lægger Finn Nielsen vægt på:

  • Ulden: God Ingen åbne skind
  • Dækhår: Ensartede, parallelle og gerne fine og silkede Ikke for korte og ikke for lange
  • Ingen urindryp eller pelsgnav

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle