Æggeproducent: Dårlig dyrevelfærd under staldpligt er selvforskyldt

Staldpligten for høns stopper i morgen. På trods af den lange tidshorisont, mener en af landets største producenter af frilandsæg ikke, at der har været problemer med dyrevelfærden. En prominent hobbyholder er uenig.

Bent Jepsen har 51.000 frilandshøns i Jernvedlund. I februar, da Landbrugsavisen talte med ham, anslog han, at han tabte 4.500 kr. om dagen. 

Derfor er han naturligvis også begejstret for nyheden om, at hans høns må komme ud igen. 

»Både for dyrene og for mig er det udmærket, at de må komme ud. Vejret bliver ikke så godt den dag, men sådan er det,« siger Bent Jepsen.

Selvom mange, især hobbyholderne, har klaget over staldpligten, mener Bent Jepsen ikke, at de klager har haft meget hold.

»Dyrevelfærdsmæssigt har der ikke været nogen reele problemer - men det er også fordi, vi aktivt arbejdede for at sørge for, at hønsene havde det godt,« siger han.

Hos Dansk Fjerkræ Forum, som har kæmpet hobbyholdernes sag, er administrator Finn Jensen ikke enig.

»Vi har lavet en lille undersøgelse hos hobbyholderne, og det har ikke været pænt. Vi har set øget fjerfældning og kannibalisme, hvilket peger på, at dyrene har haft det skidt. Derudover har mange aflivet deres dyr, hvilket også kan kaldes velfærdsproblemer,« siger Finn Jensen.
 

Vil man holde dyr, må man holde dem ordenligt

Bent Jepsen har fuld tillid til, at staldpligten har varet så længe, som den burde. Den har ikke været unødvendigt lang, mener han.

»Vi kan alle sammen gå og kloge os,« siger han.

»Men der er nogen, som kender til hele billedet, og har både tal og uddannelse med sig. Dem stoler jeg et hundrede pct. på.«

Til gengæld har Bent Jepsen en anden gruppe, han er uimponeret af: Hobbyavlere, som har været bekymrede for luftfugtigheden eller temperaturen under taget.

»Et ordenligt hønsehold har ventilation, og hvis man ikke har faciliteterne til at have høns ordenligt, så burde man ikke have høns,« siger Bent Jepsen.

»Det er ligemeget om du har fem eller fem hundrede høns, de skal have ordenlige forhold.«

I Bent Jepsens egne bygninger bliver luften skiftet ud hvert andet minut, og af hygiejniske hensyn bliver hønsene ikke lukket ud før op af formiddagen - hvor det sagtens kan være 30 grader udenfor.

Finn Jensen er ikke enig.

»Man kan sige, at alting er selvforskyldt,« siger han.

»Hvis man bygger sit landbrug op om, at ens høns skal gå ude, skal man så tage hensyn til en staldpligt, som måske rammer hvert tiende år - og hvor reglerne desuden er lavet om siden sidst?« siger Finn Jensen.

»Jeg har svært ved at se, hvordan hobbyavlerne skal gøre det anderledes. Hvis man skal kunne have dem indendørs alle sammen, så er det næsten umuligt at have frie hønsehold i Danmark.«

Loven skal holdes

De to hønseholdere er dog enige om én ting: Begge har hørt rygter om, at nogle avlere har lukket deres dyr ud på trods af pligten - og det er ikke i orden.

»Det er simpelthen ikke i orden at løbe en kæmpe risiko på os alle sammens vegne, fordi man ikke kan finde ud af at holde høns,« siger Bent Jepsen.

»Hvis ens faciliteter gør, at hønsene ikke kan trives, så må man aflive dem,« siger Bent Jepsen.

»Jeg mener, at man skal overholde loven. Men jeg mener også, at loven skal være rimelig - derfor har jeg arbejdet politisk på at lave ting om. Der har også været en masse forvirring, fordi Fødevarestyrelsen ikke har kommunikeret ordenligt,« mener Finn Jensen.

Segmentering er en mulighed

Ifølge Finn Jensen er der en anden mulighed, som flere andre EU-lande har brugt. Det drejer sig om segmentering, hvor man sætter en streg i sandet mellem industrielle hønsehold, og hobbyhold.

»I Sverige har hobbyhøns kunnet gå ude, og i England måtte de gå ude under net. De lande har indset, at smittefaren hos hobbyhøns er forsvindende lille. Det kan godt lade sig gøre,« mener Finn Jensen.

Han ønsker et opgør med fugleinfluenzaen som et »handelsvåben,« og mener, at det ville gavne hele industrien.

»Jeg kan sagtens forstå bekymringen for eksporten - men segmenteringen er en seriøs mulighed.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle