Økohøns, øko-grøntsager og konventionelle grøntsager

På et marked presset af de store butikskæder sælger Månsson årligt for 160 millioner kroner økologiske og konventionelle grøntsager.

Lægger man tallene sammen, er Månsson en af de allerstørste økologiske producenter i Danmark.

I 2017 budgetterer selskabet med at sælge økologiske varer for 140 millioner kroner.

Af dem stammer de 50 millioner kroner fra salget af æg.

Næsten siden starten af Axel Månssons landmandskarriere har produktionen af æg været et vigtigt omdrejningspunkt i virksomheden.

»Da jeg gik på landbrugsskole, foreslog en lærer, at vi investerede i et hønsehus og begyndte at producere rugeæg«, fortæller Axel Månsson.

Men han tabte penge på produktionen og begyndte at lave skrabeæg, og i 1998 blev produktionen økologisk.

»Vi gik lidt ned i antal høns, men det økonomiske resultat blev bedre«, fortsætter fortællingen.

Frem til 2010 var der 17.500 økologiske høns på bedriften.

I dag er det antal udvidet betydeligt med nye hønsehuse i 2010, 2011 og 2013, og Axel Månsson var den første økolog, der byggede til økologiske høns i to etager.

»Da vi byggede, var det ikke lovligt til økologer. Men det blev det den dag, vi satte høns ind i det nye hus«, fortæller Axel Månsson.

En satsning - ja da.

»Men vi troede på det, og der er fornuft i det«, understreger han.

»Dyrevelfærden kommer i første række. Men vi skal også have en produktion, der er økonomisk bæredygtig. I dag har vi samme produktion og lavere dødelighed, end man har hos burhønsene«.

Æggene afsættes til Hedegaard og udgør en stabil indtægt for Månsson.

Grøntsagerne derimod afsættes direkte til de store kæder.

»Og det marked er presset. Vi er bl.a. oppe mod udenlandske producenter, der har betydeligt lavere omkostninger end os«, forklarer Axel Månsson.

Seneste investering er det biogasanlæg, der skal være med til at gøre gartneriet selvforsynende med gødning.

»For nogle år siden var der en skandale i Tyskland, hvor salatblandinger var inficeret med bakterier. Fra den ene dag til den næste stoppede salget af salat. Forureningen viste sig at stamme fra bønnespirer produceret af ægyptiske frø. Men sådan en situation skal ikke ramme os. Derfor fik vi lavet projektet med biogasanlægget, der kan forsyne os med hygiejniseret gødning til hele bedriften«, fortæller Axel Månsson.

Projektet var klar samtidig med, at der blev åbnet for nye tilskud, og er blevet støttet med 15 millioner kroner.

Gårdbutikken indrettet i Månssons gamle hønsehus er en anden investering. Ikke så stor ganske vist, men med til at fastholde åbenheden og kontakten med forbrugerne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle