Økologer klarede sig bedre end konventionelle - undtagen i én afgrøde

Økologerne fik bedre resultater end konventionelle med undtagelse af kartofler.

I de fleste produktionsgrene, hvor lønningsevnen for økologisk produktion kan sammenlignes med konventionel produktion, kom økologien ud på toppen i 2015.

Det beretter Danmarks Statistik i en ny analyse.

Det gjorde sig gældende for malkekøer, slagtesvin, korn og grøntsager. Kun ved en afgrøde var lønningsevnen højere for de konventionelle. Det gælder kartoflerne.

Underskud på 19 øre pr. kg konventionel mælk

Med en afregningspris på 2,28 kr. pr. kg konventionel mælk var der i gennemsnit et underskud på 19 øre pr. kg efter modregning af de samlede omkostninger.

I modsætning hertil var der for økologisk mælk et overskud på 18 øre pr. kg ved den gennemsnitlige pris på 3,13 kr. pr. kg.

Underskud på 10 kr. pr. konventionelt svin

Tilsvarende var der i den konventionelle produktion af slagtesvin et underskud på 10 kr. pr. svin ved en pris på 856 kr..

Ved den økologiske produktion var der et overskud på 279 kr. pr. svin ved en pris på 2.300 kr. Det gav en rekordhøj lønningsevne på hele 669 kr. pr. arbejdstime.

Korn en dårlig forretning for både konventionelle og økologer

Der var i gennemsnit en negativ lønningsevne ved kornproduktion. Hos konventionelle var lønningsevnen på minus 180 kr. pr. time.

Ved økologer var den stadig negativ, omend noget bedre: Minus 71 kr. pr. time.

Græsfrø, kartofler og grøntsager gav den højeste lønningsevne inden for planteavlen. Græsfrø gav en lønningsevne på 371 kr. pr. time, hvilket var højest blandt konventionelle afgrøder, hvor lønningsevnen for sukkerroer med 135 kr. pr. time udviste et betydeligt fald i forhold til 2013 og 2014.

Lønningsevnen var lidt højere for økologiske end for konventionelle grøntsager, mens det modsatte var tilfældet for kartofler.

Se også tabeller over gennemsnitligt dækningsbidrag og nettooverskud hos Danmarks Statistik.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle