Økologer vil være næsten pløjefri

I den økologiske fremtid kommer jordfrugtbarhed til at spille en stor rolle. På længere sigt skal økologer derfor være pløjefri i de fleste år, hvis det står til Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer.

Danske økologer skal tilnærme sig principperne i reduceret jordbehandling. For det er en belastning for både jordfrugtbarhed, klima, miljø og biodiversitet at økologiske landmænd ’roder’ i jorden i tide og utide.

Det mener Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektion.

»På lidt længere sigt forventer jeg, at økologi og reduceret jordbehandling skal smelte mere eller mindre sammen. Vi skal lære af hinanden, og jeg tror på, vi økologer kan blive pløjefri i de fleste år«.

»Det er ikke godt at rode i jorden. Vi skal blive langt bedre til at have grønne marker konstant«.

Jordfrugtbarhed i fokus

Pløjefri dyrkning er en driftsform, der vinder frem, bl.a. fordi lagring af kulstof i landbrugsjord ses som et vigtigt værktøj til at opfylde mål på klimaområdet.

Og netop klimamål er et område, hvor det er vigtigt, at hele landbruget byder ind, mener Hans Erik Jørgensen.

»Vi er nødt til at spille endnu mere med på den grønne dagsorden. Finde flere ben at stå på. På klima og bæredygtighed, natur og jordfrugtbarhed. Gør vi ikke det, har vi en begrænset levetid«.

Brug modellerne

Ifølge Hans Erik Jørgensen kommer de økologiske landmænd derfor ikke uden om at tage begrebet ’bæredygtighedsmodeller’ til sig.

Det gælder f.eks. den schweiziske bæredygtighedsanalyse, Rise-modellen, som ca. 250 økologiske landmænd allerede har taget til sig via Seges.

Med analysemodellen, som bl.a. leverandører til Naturmælk allerede i dag er forpligtet til at benytte, kan landmænd måle bedriftens bæredygtighed på 10 forskellige parametre, såsom jord, dyrehold, biodiversitet, energi og klima, livskvalitet mv.

Et andet model-værktøj, som Hans Erik Jørgensen er optaget af, er den såkaldte »Albrecht Jord-analyse«.

»Det er en udvidet jordanalyse, som fortæller om jordens indhold af organisk materiale, og om hvordan vi sikrer den rigtige balance for at få en mere frugtbar jord«, siger Hans Erik Jørgensen.

»Vi skal lære at bruge de her analyser. Egentlig fatter jeg ikke, vi ikke har gjort det i Danmark noget før«.

Fokus giver forbedring

Hans Erik Jørgensen forstår godt, hvis nogen landmænd umiddelbart synes, det lyder langhåret og besværligt at skulle arbejde med diverse model-værktøjer. Men giv det en chance, opfordrer han.

»Da jeg startede som økolog, var jeg nærmest modstander af alt nyt. Men efterhånden fik min kone mig overtalt til at se, at der er masser af nye måder. Og da jeg fandt ud af, at det virkede, og at jeg kunne tjene penge på det, var det lige pludselig interessant«.

»Nu synes jeg, det er helt utrolig spændende at arbejde med jorden og dens bestanddele. Der er faktisk ikke noget sjovere eller mere livsbekræftende«.

Faktaboks

Årsmøde for ’Verdensmestre i økologi’

  • »Vi skal være verdensmestre i økologisk fødevareproduktion. Derfor skal vi være super dygtige til det økologiske håndværk«.
  • Det er overskrifterne, når Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer holder årsmøde på Gråsten Landbrugsskole torsdag 25. oktober.
  • På programmet er bl.a. jordfrugtbarhed, bæredygtig produktion, forbrugertrends og mere natur på din ejendom.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle