Økologien skal løfte naturpleje

Foreningen Smag på landskabet vil bruge økologi-mærket til at opnå en merpris for kødet og mere lempelige regler for naturpleje gennem afgræsning.

Med den netop vedtagne satsning på økologi har organisationen Smag på landskabet taget et markant, men for en del kødkvægsproducenter også overraskende skridt for at styrke naturpleje ved afgræsning gennem lempeligere regler og en bedre pris for kødet.

»Vi har manglet en katalysator for at få gang i det, og det kan økologien,« konstaterer bestyrelsesmedlem Ole Sørensen.

Han har været økologisk mælke- og oksekødproducent i en årrække og er tillige en erfaren naturplejer.

Han peger især på to områder, hvor økologien kan give naturplejen et løft: Økonomi og velvilje.

»Hvis der skal være økonomi i naturpleje, så skal vi have en højere pris for kødet, og det problem er stort set løst med økologien, hvor man i øjeblikket får en acceptabel pris,« forklarer han.

Merprisen for økologisk oksekød er p.t. ca. otte kroner kiloet, og samtidig vurderes markedet p.t. at være nærmest ubegrænset for økologisk kød.

»Vi oplever meget stærk interesse, også fra særdeles store indkøbere, og der er nærmest ingen, der rigtig spørger til prisen,« konstaterer Ole Sørensen.

Økologer allerede i gang

Det andet område, som for Smag på landskabet er mindst lige så vigtigt som prisen for kød fra naturpleje, er arbejdet for mere rimelige og ’intelligente’ regler for naturpleje og for en almen accept af naturpleje som et vigtigt arbejde, der selvfølgelig skal betales på lige fod med et ethvert andet stykke arbejde.

»Stærke økologiske kræfter arbejder allerede for at få løst problemerne for naturplejen i den retning, vi også ønsker. Og så er det altså bare sådan, at hvis du nævner ordet ’økologi’, så står mange pressefolk klar, men før denne beslutning om økologien var der ingen, der ville røre os med en ildtang. Selv den nye fødevare- og miljøminister, Eva Kjer Hansen, har jeg været til møde med nu. Så økologien åbner så mange døre og kan være med til at synliggøre naturplejen,« siger Ole Sørensen.

Potentialet i kød fra naturpleje vurderes fortsat til at være rigtig stort, og økologien har kun øget interessen fra de store professionelle aftagere.

Lige nu pågår arbejdet med at lave aftaler og koordinere, og det første kød forventes leveret i første kvartal 2016.

Faktaboks

Øko-fordele

  • Merpris på p.t. ca. 8 kr./kg 
  • Økonomisk hjælp til omlægning og praktisk hjælp til kontrol
  • Derudover mindsker fritagelse for ’de grønne krav’ risiko for KO

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle