Økonom kalder danske jobtal for en solstråle

Ifølge økonomer er arbejdsmarkedet et lyspunkt i dansk økonomi, hvor opsvinget ellers ikke buldrer frem.

Økonomiske analytikere bifalder udviklingen i det danske arbejdsmarked, og blandt andet kalder Nordeas cheføkonom det et "boom".

Det sker, efter at ledigheden faldt i juni. Bruttoledighedsprocenten er nu på 4,2.

- Arbejdsmarkedet har været en af solstrålerne i dansk økonomi i en periode, hvor væksten har haft svært ved at komme rigtig op i gear.

- Beskæftigelsen er steget markant over de seneste år, og arbejdsløsheden er faldet jævnt, siger Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea, i en skriftlig kommentar.

I faktiske tal faldt bruttoledigheden med 1500 fuldtidspersoner fra maj til juni. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving.

Ifølge Helge J. Pedersen er der blevet skabt omkring 105.000 nye job i Danmark i de seneste godt tre år. I samme periode faldt arbejdsløsheden fra 6,2 procent til nu blot 4,2 procent.

Men ledigheden kunne faktisk sagtens være blevet endnu lavere, påpeger han.

- Når der trods alt ikke har været tale om et stærkere fald i ledigheden, skyldes det, at arbejdsstyrken også er blevet udvidet. Blandt andet er mange af de nye job, omkring halvdelen, blevet besat med udenlandsk arbejdskraft.

I april steg ledigheden en smule, og her frygtede økonomiske iagttagere, at der var tegn på en opbremsning på arbejdsmarkedet.

Det er siden vendt, men opbremsningen bør snart komme, lyder vurderingen fra Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank, i en analyse.

- Vi forventer fortsat, at den markante fremgang på arbejdsmarkedet vil løje lidt af. Det har vi også set små indikationer på i beskæftigelsestallene.

- Og det bør være en naturlig konsekvens af, at det fortsat ikke buldrer frem i dansk økonomi. Ledighedsfaldet vil dermed formentlig også bremse lidt op, skriver han.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle