ØL: Landbrugsstøtten skal ændres markant

Økologisk Landsforening foreslår i en 10-punktsplan, at 25 procent af landbruget skal være økologisk i 2030, og at EU skal ændre landbrugsstøtten.

I 2030 skal en fjerdedel af dansk landbrug drives økologisk.

Det er en af de målsætninger, som Økologisk Landsforening har fremført i en 10-punktplan for en grønnere landbrugs- og fødevarepolitik, som Økologisk Landsforening har fremsat for folketingspartiernes miljø- og fødevareordførere.

Foreningen foreslår blandt andet en række nationale mål for dansk økologi. Herunder at en fjerdel af dansk landbrug i 2030 er økologisk, at 60 procent af maden i offentlige køkkener er økologisk, og at Danmark går offensivt ind i udviklingen af EU’s økologiregler.

"Lige nu er regeringens eneste reelle målsætning for økologien, at væksten skal være markedsdrevet. Men det er for letkøbt, for markedet driver og driver, alt hvad det kan, og har gjort det længe. Det er på tide at hæve de politiske ambitioner og mål for et grønnere og mere økologisk dansk landbrug," siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Fælles goder og fair konkurrence

EU’s landbrugspolitik er i høj grad styrende for, hvordan landbruget indretter sig, mener Økologisk Landsforening. En større omlægning af dansk landbrug kræver derfor også en omlægning af den fælles landbrugspolitik og -støtte, mener organisationen.

"Den direkte produktionsstøtte bør erstattes med betaling for de samfundsgoder, et grønnere landbrug kan levere. Rent drikkevand, højere biodiversitet, æstetiske landskaber, frugtbar jord, forebyggelse af klimaforandringer, genetisk mangfoldighed, dyrevelfærd, husdyr uden antibiotikaresistens og borgernes adgang til landbrugslandskabet samt medvirken i levende landdistrikter med arbejdspladser og socialt ansvar, siger Per Kølster.
 
Samtidig skal politikken skabe en mere fair konkurrence mellem økologisk og konventionelt landbrug, mener Økologisk Landsforening. Alle produktionsomkostninger herunder afledte effekter for samfundet - som forringelse af vandkvalitet, afledte sundhedsproblemer, tabt biodiversitet og klimabelastning -  skal afspejles i produktprisen.

EU bør derfor indføre krav om afgifter på sprøjtemidler, kunstgødning og CO2, hedder det i 10-punktsplanen.

Økologisk Landsforenings 10-punktsplan for grønnere landbrugs- og fødevarepolitik

  1. Danmark skal have ambitiøse mål for dansk økologi
  2. EUs landbrugspolitik skal fremme grøn omstilling i landbruget
  3. Styrket kapitalgrundlag og nye ejerformer, der hjælper grøn omstilling på vej
  4. Skabe ligestilling i miljøreguleringen mellem konventionelt og økologisk landbrug
  5. Skabe og udbrede viden om økologi gennem uddannelser, udvikling og forskning
  6. Bedre næringsstofforsyning via forsvarlig ressourceanvendelse
  7. En klimaindsats i landbruget med fokus på jorden og helheden
  8. Stop forurening af økologiske fødevarer
  9. Det skal være nemmere for landbruget at levere til naturen
  10. En grøn omstilling i landbruget skal understøttes af en aktiv erhvervspolitik og markedsindsats

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle