Analytiker: Olieaftale kan give håb til kornpriserne

Tag den med ro.

Sådan er budskabet til landmænd, der måtte have opdaget, at OPEC-landene - 12 af verdens største olieproducenter - har landet en aftale om at begrænse produktionen.

Olieprisen spiller traditionelt også sammen med de øvrige råvaremarkeder, og hvis olieprisens stigning - som er kommet oven på aftalen - varer ved og yderligere hæver olieprisen, så kan det give håb for kornpriserne, siger analytiker ved Agrocura Troels Schmidt.

Olieprisen har i lang tid svunget op og ned omkring 40 dollars, men i dag, torsdag formiddag, er den steget til godt 48 dollars.

Olien har et ben ind i kornmarkedet i kraft af bioenergien, siger Troels Schmidt. Der er en nær sammenhæng imellem majs og olie, og hveden er i familie med majsen.

"Hvis olien lykkedes med at bryde over 50 dollar vil det være et vigtigt bidrag til, at vi ser en ”bundformation” i kornmarkedet, som sandsynligvis vil vare for de kommende 2-3 år som minimum," vurderer Troels Schmidt.

Men slå koldt vand i blodet, siger han.

"Lige nu ville jeg ikke gøre en pind, hvis jeg var landmand," siger Troels Schmidt.

Han pointerer, at OPEC-landene først til november skal fastlægge detaljerne i aftalen - og at vi mangler at se de varige konsekvenser for olieprisen.

Produktionsbegrænsningen i aftalen på daglig 800.000 tønder ud af 33 mio. samlet produktion - dvs. under tre procent - betegner han som 'lille'.

"Det svarer lidt til det aktuelle overudbud af olie og mængden i sig selv er ikke en ”game changer”. Derimod er det en ”game changer”, at de i otte år ikke har kunnet eniges om en pind, og nu er der pludselig en lille smule sammenhængskraft i organisationen igen," siger Troels Schmidt.

Kartellet er ustabilt på grund af de mange uensartede interesser, pointerer analytikeren. Kartellet rummer blandt andet arvefjenderne Iran og Saudi-Arabien.

"Dertil kan de lande, der ikke er medlem, lukrere på aftalen og evt. hæve produktionen," pointerer Troels Schmidt.

"Derfor ”nøjes” markedet med at reagere med en prisstigning på lidt over fem procent, og prisen er nu igen tæt på modstandsområdet i 50 dollar," siger han.

Det kan dog også være, at der lige nu er en 'optrend' med et mål i 60 dollar i første omgang.

"Derimod kan der komme en ”buy the rumor – sell the fact” ud af aftalen, så vi igen ser et kortsigtet tilbagefald til omkring 42-45 dollar," siger Troels Schmidt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle