Borgmester: Regeringen uambitiøs på økologi

Borgmester Mette Touborg (SF) mener, at regeringen burde skabe bedre rammer for økologien.

Tryk avler modtryk, siger man. Og det er måske netop det, der sker på økologiområdet lige nu rent politisk, mener SF-borgmester i Lejre, Mette Touborg, som holdt indlæg på økologikongressen onsdag.

»Det gælder om at finde sammen om de gode løsninger i stedet for at skyde hinanden ned,« siger hun.

Under debatten i salen pegede deltagere på, at den tidligere regering var så økologisk, at det var for meget. I dag er det nærmest modsat, når regeringen dropper de mål, som den i øvrigt selv i sin tid havde sat, om en fordobling af det økologiske areal fra 2007 til 2020.

»Vi har behov for en minister, der siger noget positivt om økologi,« siger Mette Touborg, der ikke tøver med at kalde regeringen uambitiøs på økologiområdet.

50 procent mere økologi

Mette Touborg er kendt for at have sat økologien på dagsordenen i Lejre kommune, hvor det økologiske areal nu udgør 12 procent af landbrugsarealet, altså 50 procent mere end de 7 procent, der gælder for landsgennemsnittet. 90 procent af mælkeproduktionen er økologisk og der sælges næsten lige så mange økologiske produkter i butikkerne som på Østerbro. Samtidig er der udviklet en masse fælles initiativer blandt borgerne i de 49 landsbyer, der ligger i kommunen. Bl.a. kan private låne høns.

Baggrunden for den udvikling har ifølge Mette Touborg ikke været at trække modsætninger skarpt op.

»Jeg har gjort meget ud af, at alle partier kan være med,« siger hun.

Og alle kommunalbestyrelsens partier står da også bag det forløb, kommunen arbejder med.

»Vi blev enige om rammerne, men kommer det til noget kontroversielt, bliver det lagt ud til afstemning,« siger hun.

Det skete, da kommune lavede retningslinjer for bortforpagtning af jord og en kostpolitik i kommunen.

Samarbejde med opposition

Hun mener også, at hun sidder med en politisk opposition, som anerkender demokratiet, og at der var et kommet et andet flertal, og som vil være med til at påvirke frem for at lave skræmmebilleder.

Samtidig peger hun på, at kommunen samarbejder med både Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening. Altså bredt.

»Partierne kan se, at det er de brede organisationer, der indgår, og at det ikke alene er et grønt flagprojekt,« siger hun.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle