Dansk landbrug sorteper i endelig aftale om EUs luftkrav

»Utroligt skuffende« at reduktionsmålet for ammoniak på 24 pct. inden 2020 ikke er ændret. Dog glædeligt, at det ikke gik endnu værre i det næste 10-år, mener Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Der ligger nu endeligt fast, at Danmark skal reducere sin udledning af ammoniak med 24 procent, eller fire gange så meget som gennemsnittet i de andre EU-lande, frem mod 2020.

Til gengæld hæves barren ikke yderligere i de næste 10 år fra 2020 til 2030, hvor EU-Kommissionen havde foreslået et dansk reduktionsmål på 37 pct.

Det fremgår af et kompromis, som EUs Ministerråd og Europa-Parlamentet i går indgik om EUs mål for, hvor meget luftforureningen i Europa skal reduceres frem til 2030.

Grotesk krav

»Der har desværre ikke været flertal for at ændre på det grotesk store danske reduktionsmål for 2020, som den tidligere regering meldte ind,« siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

»Det er utrolig skuffende, at vi nu står med et reduktionsmål, der ligger fire gange højere end EU-gennemsnittet på seks procent. Det er et helt vanvittigt krav til et erhverv, der ligger i spidsen med hensyn til klimareduktioner.,« mener han.

»Det eneste man opnår er, at man flytter arbejdspladser fra lande med klimavenlig produktion som Danmark til lande med mindre klimavenlig produktion. Man gør klimaet en bjørnetjeneste,« siger Lars Hvidtfeldt.

Dansk front hjalp til

Lars Hvidtfeldt er dog samtidig lettet over, at det ikke gik endnu værre:

EU-Kommissionen havde lagt op til, at Danmark i det næste årti, fra 2020 til 2030 skulle leve op til et endnu højere reduktionsmål på 37 pct.

Den målsætning er fjernet for Danmarks vedkommende - i stedet fastholdes de 24 procent.

Derfor lyder der samtidig stor ros og anerkendelse fra Landbrug & Fødevarer til regeringen og de danske Europa-Parlamentarikere, som på tværs af partiskel har kæmpet for, at Danmark ikke blev yderligere forfordelt frem mod 2030.

På tværs af partiskel

»Vi anerkender i høj grad den dagsorden for mere ensartede reduktionsmål i EU, som både regeringen og de danske parlamentarikere på tværs af partierne har været meget aktive på.,« siger Lars Hvidtfeldt.

»Det er trods alt et skridt i den rigtige retning at fortsætte med uændret dansk reduktionsmål fra 2020 til 2030.

Lars Hvidtfeldt sender roserne specielt i retning af EU-parlamentarikerne Jens Rohde (Rad.), Jørn Dohrmann (DF), Bendt Bendtsen (Kons.) og Christel Schaldemose (S).

»Åbenlys fejl«

Rosen ændrer ikke på, at Landbrug & Fødevarer anser det for en fejl af historiske dimensioner, at den tidligere regering har pådraget Danmark de rekordhøje klimamål.

»Jeg mener, det er en åbenlys dansk fejl og at den tidligere regering har påtaget sig et kæmpe ansvar ved uden at konsultere erhvervet og uden om Folketinget at melde det høje reduktionsmål ind. Klimaudfordringerne er grænseoverskridende og skal løses i fællesskab,« siger Lars Hvidtfeldt.

Nej til flere byrder

Lars Hvidtfeldt understreger, at det er hans forventning, at de nye reduktionsmål i EUs luftpakke ikke påfører landbruget nye byrder.

»Det er klart, at hvis alle svine- og mælkeproducenter går fallit, så er problemerne løst.«

»Men det er en dårlig løsning, så vi opfordrer til at man finder en model, som ikke betyder nye byrder og økonomiske belastninger af vores trængte erhverv.«

Lars Hvidtfeldt forventer, at forskning i bl.a bedre foderudnyttelse og teknologiske løsninger bliver det, der skal bringe dansk landbrug i mål på klimaområdet.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle