Dansk landmand i Ukraine: Fredsforhandlinger er en europæisk teklub

Jon Nielsen fra Næstved bor i Ukraine, hvor han mærker konflikten i det daglige.

Selvom statslederne i dag gør endnu et forsøg på at få en politisk løsning i Ukraine, så tror befolkning ikke længere på det.

Det skriver DR P4 Sjælland.

Onsdag gør statslederne fra Tyskland og Frankrig endnu et forsøg på at skaffe våbenhvile og varig fred i Ukraine. Det er Angela Merkel og Francois Hollande, der sætter sig ved forhandlingsbordet med Ruslands Vladimir Putin og Ukraines Petro Porosjenko.

I Ukraine bor Jon Nielsen, en landmand fra Næstved, der for syv år siden tog til landet for at prøve lykken som driftsleder på en kvægfarm.

"Det bliver bare ved og ved med de fredsforhandlinger. Som jeg ser det, og som mange ukrainere ser det, så er det jo bare en europæisk teklub, der sidder og siger "fy, fy, skamme, skamme, det må man ikke Putin". Putin sidder og griner og gør, hvad der passer ham," siger Jon Nielsen til DR P4 Sjælland og fortsætter:

"Alle håber selvfølgelig, at man kan få en politisk løsning på det her, men det er der ingen, der tror på. De kan se det igen og igen, at Putin sidder og siger "Fint nok. Jamen vi har ikke nogen soldater i Ukraine, og vi går ind for en politisk løsning." Og så sender han lige 1500 soldater over grænsen den næste dag. Og sådan er det bare hver eneste gang."

Konflikt rammer hele landet

Den danske landmand bor i en lille landsby 850 kilometer fra kampene i det østlige Ukraine, Alligevel er mange indbyggere i byen bekymrede over konflikten.

"Den fylder jo meget efterhånden, der er utrolig mange mennesker, der dør i konflikten. Det er det primære, folk snakker om herovre. De er skuffede over, at Europa ikke kommer og hjælper med våben og så videre. Det snakker de utrolig meget om," fortæller Jon Nielsen.

Selvom han bor langt fra de uroplagede områder i Østukraine, så er tanken om krig rykket meget tæt på.

"Folk begynder at blive bange for selv at skulle ud i krig. De har ikke rigtig nogen våben, de kan slås med mod de russere. Rusland bliver ved med at køre tanks og alverdens større våbensystemer over grænsen, og her i Ukraine er man ved at rende tør for våben. Det er små håndvåben primært, de render og slås med," fortæller Jon Nielsen.

Landbruget i Ukraine ramt

Landbruget, hvor Jon Nielsen arbejder, er hårdt ramt af konflikten.

"Vi mærker, at alle omkostningerne stiger. Såsæd, dieselolie. Det hele det stiger. Jeg tror, den lokale valuta er devalueret tre gange nu, og eftersom folk ikke har penge, så kan vi ikke bare gå ud at sige, at vi skal have mere for mælken," forklarer landmanden.

"Vores afregningspriser står stille, og omkostningerne de stiger bare konstant, så det er ikke særlig sjovt. Der går nok lige et par år endnu, før vi mærker økonomiske fremskridt. Jeg tror, det kommer til at tage lang tid, før tingene stabiliserer sig."

Emneord

ruslandskrise

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle