Fire borgmestre vil hjælpe - laver deres egen landbrugspakke

Borgmestrene i Varde, Esbjerg, Tønder og Vejen vil markere deres opbakning til det kriseramte landbrug. Derfor vil de udarbejde deres egen »16-punktsplan«, som bl.a. skal sikre en smidig gennemførelse af landbrugspakken. Varde-borgmester Erik Buhl Nielsen fortæller.

Hvad er det, I vil?

Vi står med den største landbrugskrise i mands minde. Og da landbruget fylder rigtig meget i vores kommuner, er vi fire sydvestjyske borgmestre meget tilfredse med landbrugspakken. Derfor udarbejder vi nu i fællesskab en strategi med fokus på fremtidens vilkår for landmændene og dét, vi kommuner kan som myndighed. Der er to nøgleord: Landbrugspakken. Og landbruget i krise.

Hvor kommer landbrugspakken ind?

Vores hovedfokus er at underbygge initiativerne i landbrugspakken. Når der er lavet en lovgivning, der for en gangs skyld peger i den rigtige retning for landbruget, så skal vi være klar!

Så hvad gør I?

Vi vil udarbejde vores egen 16-punktsplan inspireret af landbrugspakken. I den ser vi på, hvordan vi i bedst og mest smidigt og effektivt gennemfører landbrugspakken - og naturpakken - som kommunale myndigheder. Finder de bedste metoder i samarbejde med erhvervet.

Hvad er det for opgaver?

Landbrugspakken er endnu lidt ukendt land for os alle, også for vore medarbejdere. Men vi ved, at kommunerne får mange opgaver i den sammenhæng, også med naturpakken, og at det bliver en udfordring både for os og landbruget at indføre den målrettede regulering. Et af landbrugspakkens elementer er at gå fra teoretiske beregninger til konkrete målinger i vandmiljøet. Hvis vi bliver en del af hele den dokumentation, er det bl.a. en af de bolde, vi skal tage op.

Hvordan griber I det an?

I første omgang rykker de fire kommuner sammen på top-medarbejderplan. Derfor sætter vi efter sommerferien de fire kommunaldirektører sammen, så de kan indkredse de største udfordringer og sætte dagsordenen efter det. Derefter skal der køre en proces hen over efteråret. Sidst på året gør vi status sammen med landbruget.

Men det handler ikke kun om landbrugspakken?

Nej, den anden del af vores strategiplan er at se på, om vi som kommuner gør det godt nok for landbruget mere generelt. Er der ting, vi kan gøre hurtigere, smartere, mere effektivt? Måske er der områder, hvor vi gør tingene lidt forskelligt, og hvor vi og vore medarbejdere kan lære af hinanden og finde frem til »best practice«. Det kunne være mht. til vandindvinding eller vedligeholdelse af vandløb o.a.

Hvordan mærker I krisen?

På snakken ude omkring og ved, at der simpelthen er gårde, der står tomme. I Varde har vi to konkurser om ugen, heraf mange mælkeproducenter. Det er dybt alvorligt både for dem og for Varde.

Hvor vigtigt er landbruget?

Rigtig mange arbejdsplader i de fire kommuner afhænger af landbruget - fra håndværkeren, der arbejder med byggesager, til elektrikeren, folkene på maskinstationen, de ansatte ved mejeriet eller slagteriet. Op til hver femte familie i vore kommuner er afhængige af landbruget. I et område, hvor der er for mange tomme ejendomme, er der også færre, der vil bosætte sig.

Hvor meget kan I rykke?

Vi kan ikke frelse landbruget eller gøre noget ved verdensmarkedspriserne. Men vi kan justere nogle processer og skrue på håndtag, der har betydning for den daglige drift. Stå i forreste række mht. at bakke op om erhvervet. Men vi bøjer ikke lovgivningen eller giver landbruget noget, som ikke er deres ret. Vi vil bare gerne være effektive og gøre det ordentligt.

Hvad er jeres succeskriterium?

At landbruget oplever de fire kommuner som medspillere under krisen. Hvis du besøger os igen om et år, så skal det her have haft en positiv effekt for landbruget.

I er alle Venstre-borgmestre. Er initiativet aftalt med partiet?

Nej, det er et rent lokalt initiativ, som byråd og forvaltninger bakker bredt op om. Men det er klart, at vi håber, at vi fire sydvestjyske kommuner kan skabe noget, der virker, og som kan inspirere til fornuftige, lavpraktiske løsninger, der giver mening både i forhold til landmændene og de mål, der skal nås med landbrugspakken. At vores stemme vil arbejde i systemet og blive mere kraftig. Sommetider kan man jo godt få fornemmelsen af, at den generelle lovgivning bliver udformet af mennesker, der bor meget langt fra vores virkelighed.

Læs LandbrugsAvisen, der udkommer i dag fredag 15. juli. Læs som e-avis her. Tegn et abonnement på LandbrugsAvisen og få en fem ugers gratis prøveperiode.

 

Faktaboks

De fire V-borgmestre og deres kommuner

  • Erik Buhl, Varde. (1.358 bedrifter, beskæftigede i fødevareklynge: 4.055 = 16,4 pct. af samlet beskæftigelse)
  • Johnny Søtrup, Esbjerg. (497 bedrifter, beskæftigede i fødevareklynge: 4.474 = 8,3 pct. af samlet beskæftigelse)
  • Henrik Frandsen, Tønder. (1.093 bedrifter, beskæftigede i fødevareklynge: 3.332 = 18,9 pct. 
  • Egon Fræhr, Vejen. (571 bedrifter, beskæftigede i fødevareklynge: 2.998 = 14,6 pct. af beskæftigelse.

Kilde: Sydvestjysk Udviklingsforum/Seges.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle