Kartoffelmelsfabrik: Lav oliepris presser os

Danske virksomheder har investeret i energieffektivitet, og når olieprisen er lav, så presser det dansk konkurrenceevne.

Bilejere kan for tiden glæde sig over de lave energipriser, når de står med dieselpumpen i hånden.

Men det er ikke alle, der trives i en verden med billig energi.

Kartoffelmelsfabrikken KMC i Brande er én af landets meget energi-slugende virksomheder, men direktør Jesper Jensen så alligevel helst, at prisen på olie og naturgas fik et nøk opad.

Det går nemlig ud over den danske konkurrenceevne, når prisen falder, siger han til DR P4 Midt & Vest.

"Vi har nogle meget energieffektive produktioner sammenlignet med vores udenlandske kolleger. Da vi konkurrerer på et globalt plan, så gør det, at jo lavere energipriserne er, jo sværere er det at konkurrere, fordi vi har en konkurrencefordel i det energipriserne er høje."

Dansk Industri er dog overordnet glade for de lave energi-priser.

"Samlet set får dansk industri en håndsrækning af de lave energipriser," siger Dansk Industris vicedirektør, Kent Damsgaard.

Han erkender dog, at de mest energi-slugende danske virksomheder har en alvorlig udfordring, når prisen på en tønde olie kommer så langt ned, som den er nu.

"Når energipriserne falder globalt, så vil de konkurrenter, der har lave lønninger, skatter og afgifter, men som til gengæld betaler meget til energi, fordi de er meget forurenende, slippe nemmere af sted med deres energiregning. Det gør jo så, at den konkurrencefordel danske virksomheder har, bliver væsentligt mindre," siger han til DR P4 Midt & Vest.

En tønde råolie blev i tirsdags solgt til under 30 dollar på markedet i New York, og analytikere fra storbanken Citigroup vurderer, at markedet står over for nye prisfald til 20 dollar per tønde.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle