Konservative: Klimakrav skal ikke koste arbejdspladser

Partiet afviser fuldstændig den hårde kritik fra Klima og Energiminister Lars Christian Lilleholt forleden fremsagde i et notat.

"CO2 reduktion skal ikke koste danske arbejdspladser, heller ikke i landbruget," det fastholder De Konservative.

Udmeldingen kommer efter, at klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) i sidste uge kritiserede regeringens støtteparti, for en klimaaftale de indgik med SR-regeringen. Aftalen fastsatte en CO2 reduktion på 40 procent inden 2020, hvorimod Venstre nu foreslår en reduktion på 37 procent .

Ministeren understøttede sin kritik med nye beregninger, der syntes at vise, at en reduktion på 40 procent vil koste landbruget 6,1 milliarder kroner og mistede arbejdspladser. Beregningen er dog fra begge sider af folketinget blevet kritiseret for at være alt fra misvisende til baseret på håndplukkede tal.

Også De Konservative er kritiske overfor den beregning som ministeren har fremlagt.

"For det første, så er det nogle forældende tal beregningen er bygget på. For det andet, så kommer der snart en ny CO2 fremskrivning, og det undret mig, at man ikke har ventet og brugt den. Der er nemlig en forventning om, at den vil vise, at Danmark ligger langt over de 37 procent allerede i reduktion og meget tættere på de 40 procent end man tidligere har antaget," siger Mette Abildgaard, der blandt andet er klima og miljøordfører for De Konservative.

Hun vurderer også, at der er en stor usikkerhed i de tal, der er blevet brugt i beregningerne.

"Ministeren har på den ene side sagt, at vi mangler  at reducerer med 2 millioner tons CO2 (manko, red.)for at nå målet på 40 procent, men han har også tidligere leveret et notat, der skriver, at mankoen kan være på 0,8 millioner tons i stedet. Det er et ret stor udsving, siger Mette Abildgaard.

Klimapolitik skal ikke koste arbejdspladser

For De Konservative er det dog vigtigst at slå fast, at det skræmmebillede, som blev fremsat om deres miljø- og landbrugspolitik, ikke stemmer overens med virkeligheden.

"Da vi konservative valgte at være en del af en klimaaftale sammen med SR-regeringen, så var det helt afgørende for os, at det blev skrevet ind, at CO2-reduktionen ikke måtte koste danske arbejdspladser. Det gælder naturligvis også landbruget. Det var en stor konservativ sejr, at det blev skrevet fuldstændig ordret på den måde i klimaaftalen. Så når der er nogen, der går ud og sætter spørgsmålstegn ved, at den Konservative politik vil koste danske arbejdspladser, så kan jeg med fuldstændig ro i sindet sige, at det ikke kommer til at ske. Det står implicit i den aftale, at vores mål er 40 procent, men at det ikke må koste danske arbejdspladser," siger Mette Abildgaard.

Partiet holder altså fast i aftalen om at nedbringe CO2 mest muligt og gerne med 40 procent, men at stoppe processen, når det begynder at koste arbejdspladser eller skader konkurrenceevnen.

"Vi vil hellere, at vi lige kommer de sidste par procenter, end at vi giver op på forhånd, som lidt er det ministeren har signaleret ved at sætte målet ned til 37 procent," siger Mette Abildgaard.

Vent på klimarådet

Hun understreger, at De Konservative er fuldt ud klar over den svære situation som landbruget står i, og derfor bakker op om en landbrugspakke, der tilgodeser landbruget på 16 forskellige punkter. Hun råder også klima- og energiministeren til at afvente Klimarådets konklusion før der fastsættes nye mål for CO2 reduktion.

"Vi har nedsat Klimarådet, der skal komme med nogle anbefalinger til, hvordan man kan lave en grøn omstilling uden, at det går ud over både dansk beskæftigelse eller konkurrenceevne. Rådet kommer snart med deres første anbefaler, og jeg syntes vi skal afvente og se, hvad de kommer med af gode ideer, før vi fuldstændigt afviser, at en 40 procent reduktion kan lade sig gøre. Der er jo ingen grund til at vente på deres gode ideer, hvis man på forhånd har besluttet, at man ikke vil lytte til nogen af dem. Så er det næsten spild af penge," siger Mette Abildgaard.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle