Landbrug presset af afdragsfrihedens udløb

Mange landbrug har problemer med at afdrage på deres lån, når afdragsfriheden udløber i 2017 og 2018. Det skriver Ekstra Bladet i dag, onsdag.

De refererer tidligere undersøgelser fra Seges, landbrugets vidensbank, der anslår, at 1600 landbrug både har mangler likviditet og har høj gæld. Disse bedrifter har samlet en realkreditgæld på 33 mia. kr.

Der er også en mellemgruppe på 4590 landmænd, med en samlet realkreditgæld på 90 mia. kr., hvor det er usikkert, om de har likviditet til at afdrage på deres gæld.

Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef ved Seges, forventer ikke, at afdragsfriheden spiller ind på antallet af konkurser.

"Langt de fleste får en aftale med bank og realkredit om, hvordan de skal håndtere det, når afdragsfriheden løber ud. Det er meget sjældent, at de sætter stolen for døren, så det ender i en konkurs. Det stiller typisk kreditgiver dårligere, end hvis der indgås en ny aftale," siger Klaus Kaiser til Landbrugsavisen.dk.

Artiklen fortsætter under figuren...

Ovenstående figur viser restgæld ultimo 2011 på afdragsfrie lån fordelt på antal tilbageværende afdragsfri år samt den akkumulerede merydelse som følge af afdragsfrihedens ophør, mia. kr. Læg mærke til, at der er tale om ældre tal. En del af disse landbrug kan altså have fået forlænget afdragsfriheden

Det er kun landbrug, som kreditgiveren på langt sigt ikke vurderer har en fremtid, som kreditgiveren vil lade gå konkurs, vurderer Klaus Kaiser.

”Kreditgiver lader ikke en virksomhed gå konkurs, fordi man skal til at betale afdrag. Hvis virksomheden erklæres konkurs, så sker det ud fra en heltidsbetragtning. Det er meget sjældent, jeg tror faktisk ikke, jeg har set det, at et landbrug går konkurs, alene fordi de skal til at betale afdrag."

Afdragsfriheden kan forlænges med enkelte år – helt op til 10 år.

”Der er meget stor fleksibilitet i aftalerne med landbrug, der har vanskelige vilkår," påpeger Klaus Kaiser.

”Hvis det er en meget presset bedrift, så er man typisk villig til at forlænge afdragsfriheden, hvis man anser bedriften for at have en fremtid, og at der er en chance for at den på et tidspunkt igen kan betale renter og afdrag.”

Jordpriser spiller ind

Mange kreditgivere er påpasselige med at lade landbrug gå konkurs lige nu - de vil hellere udskyde en potentiel konkurs.

”Man er meget påpasselig med ikke at droppe for mange landbrug, for så dumper man markedet,” påpeger Klaus Kaiser.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle