Landmænd tabte alt: Politiet efterforsker mulig svindel i kæmpe kollaps

Konkursen i Scan Energy løber op i tab på flere milliarder. Politiet efterforsker nu tidligere medarbejdere for mulig svindel.

Konkursen i Scan Energy, et af de største selskabskollapser i mange år i landbrugs- og energisektoren herhjemme, nærmer sig sin afslutning.

Det skriver LandbrugsAvisen, der udkommer fredag og allerede nu kan læses som e-avis.

Efter mere end fire års arbejde med at rydde op i det vildtvoksende energieventyr, Scan Energy, er kuratorerne ved at lægge an til endeligt regnskab efter konkursen.

Et regnskab, der viser tab for milliarder.

Det fremgår af de tre udpegede advokaters skrivelser til Sø- og Handelsretten, som LandbrugsAvisen har fået aktindsigt i.

Kuratorerne har underrettet Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) om mulige strafbare hændelser i koncernen før konkursen.

I SØIK bekræfter anklager Rashid F. Elkott, at der er en efterforskning i gang. Han præciserer, at sagen ikke handler om selve selskabet Scan Energy, men udelukkende »to tidligere ledende medarbejdere«.

Ingen er sigtet i sagen, men efterforskningen af det, som kuratorerne mener kan være svindel, ventes at vare mindst året ud.

Rev landmænd med i faldet

Mere end 100 danske landmænd investerede i Scan Energy i de vilde vækstår fra 2006 til 2009, hvor koncernen ekspanderede voldsomt med sol- og vindprojekter over hele Europa.

Efter på rekordtid at have nået en størrelse på syv mia. kroner i balance kollapsede selskabet i 2012 efter en række voldsomme opgør mellem ledelse og bestyrelse.

Flere landmænd blev erklæret konkurs som direkte følge af, at deres aktier i Scan Energy; ofte belånt i deres bank; blev værdiløse. For nylig godtgjorde en redegørelse fra Finanstilsynet, at Scan Energys sammenbrud var en af årsagerne til, at Fjordbank Mors gik konkurs.

Ingen dividende til kreditorer

Kuratorerne forventer at afslutte konkursbehandlingen sidst på året. Stort set alle aktiverne er nu solgt fra. I alt har kuratorerne solgt aktiver for mindst 1,3 mia. kroner.

Alligevel er der krav - altså udækket gæld – for en milliard kroner i hvert af de to øverste selskaber i koncernen.
Kurator Jørgen B. Elmer fra advokatfirmaet Lund Elmer Sanda er klar i mælet:

»Der bliver ingen penge til aktionærer eller anpartshavere. I moderselskabet bliver der ikke en gang dividende til kreditorerne. Det er mange penge, der er tabt i de enkelte selskaber,« siger han.

Tidligere ledelse har intet hørt

På grund af krydshæftelser og den komplicerede opbygning af koncernen kan man endnu ikke komme med et samlet tal for tabene.

Tabet på to mia. kroner, der fremgår af to af hovedselskaberne, er efter alt at dømme kun en del af det samlede tab. I den opgørelse indgår landmændenes tab på aktier nemlig ikke. Heller ikke bankernes pant i enkelte datterselskaber, som de i flere tilfælde ikke har kunnet få hjem, når aktiverne er blevet solgt, er talt med.

LandbrugsAvisen har talt med både tidligere bestyrelsesformand Jens Bigum og ægteparret Birgitte og Karsten Olsen, der var storaktionærer og også stod i spidsen for koncernen frem til 2010, hvor de blev bortvist. Ingen af de tre havde hørt om politiets efterforskning. Birgitte og Karsten Olsen afviser at have handlet i strid med lovgivningen.

Læs mere i LandbrugsAvisen fredag.

Relaterede

8. jun 15:04

Landmænd tabte kamp om møller

Det er ikke lykkedes for en gruppe tidligere aktionærer i Scan Energy at overtage selskabets vindmøller, fordi bankerne ikke kunne blive enige om at nedskrive milliardgælden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle