Lavere gaveafgift kan gøre generationsskifte billigere

Selvom gave og boafgiften sættes ned, er der stadig mange udfordringer med at få finansieringen til at hænge sammen på de danske landbrug, der står overfor et generationsskifte.

Som led i finansloven 2016 er det besluttet at nedsætte gave- og boafgiften. Afgiften sænkes gradvis fra 15 procent i 2016 til 5 procent i 2020. Regeringen har regnet sig frem til, at det samlet vil give virksomhederne en besparelse på 3,1 mia. kr. de kommende fem år.

Gaveafgift betales i forbindelse med overdragelse af familieejede virksomheder mellem nærtstående familiemedlemmer, hvor virksomheden helt eller delvis gives som gave til næste generation.

”Dette kommer man følgelig til at mærke i landbrugsbranchen. Men det hjælper ikke branchen lige her og nu. Der gives nemlig sjældent gaver i forbindelse med overdragelserne, idet der ganske enkelt ikke er likviditet til at betale afgiften med,” siger chefkonsulent Susanne Møberg fra LMO.

Derfor ville Susanne Møberg meget gerne have set en yderligere indsats.

”Jeg havde meget gerne set en genindførelse af formueskattekursen, som regeringen havde med i sit lovprogram for 2016/17. Den ville i mange situationer have ført til langt mindre gaver i forbindelse med overdragelse af aktier og anparter i landbrugsselskaberne, og dermed havde vi generelt opnået en noget mindre pris på virksomhederne,” siger hun.

Eksempel: En besparelse på én mio. kr.
Den lovmæssige lempelse af gaveafgiften gælder ved alle overdragelser - både i situationer hvor der overdrages med skattemæssige succession, og der hvor der er sket et regulært salg mellem parterne.

”Hvis vi har en landbrugsejendom, der overdrages fra forældre til søn, hvoraf en del af salgsprisen udgør en gave fra forældrene til sønnen, kan der opnås en stor besparelse ved at vente med at give denne gave i år 2020,” siger Susanne Møberg og ridser følgende eksempel op:

Har vi eksempelvis en ejendom til 40 mio. kr., hvoraf 24 mio. kr. berigtiges med gældsovertagelse, 6 mio. kr. i udskudt skat og de resterende 10 mio. kr. gives som gave, så vil gaveafgiften udgøre 1,5 mio. kr. i 2016, hvor den ligeledes skal betales, mens den kun udgør 500.000 kr., hvis  gaven gives i 2020. Altså en likviditetsbesparelse på én mio. kr.

”Men i langt de fleste tilfælde er de sidste 10 mio. kr. i handlen ydet på anfordringsvilkår ved udstedelse af et gældsbrev mellem forældre og søn. Herved har vi undgået gaveafgiften,” forklarer Susanne Møberg.

”Afgiftslettelsen er et skridt i den helt rigtige retning. Men det løser bestemt ikke udfordringerne i dansk landbrug. I de situationer, hvor der ydes gaver, er der også likviditet til at betale afgiften, og det er selvfølgelig skønt, at denne bliver mindre. Men hvad med de virksomheder, hvor aktivmassen er stor, og hvor der ikke kan lånes penge til finansieringen - de står stadig med uafklarede forhold,” siger Susanne Møberg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle