L&F til Eva Kjer: Søg nye rådgivere om vandmiljøet

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen bør overveje at bruge international forskningsekspertise til indsatsen for vandmiljøet. Det mener Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Landbrug & Fødevarer hilser det velkomment, at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen har besluttet at udsætte de nye vandområdeplaner.
»Vi kan kun være enige i ministerens beslutning om at udskyde vandområdeplanerne for at få et bedre fagligt grundlag. Jeg ser det som en naturlig reaktion på den sønderlemmende kritik af vandområdeplanerne, som vi fra landbrugets side kom med i foråret og op til høringsfristen i juni 2015,« siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

»Riv-rav-ruskende galt«

Lars Hvidtfelt mener, at den nye udsættelse af den danske indsats for vandmiljøet er en øjenåbner, der stiller stort spørgsmålstegn ved kvaliteten af den forskningsmæssige rådgivning,  der ligger bag de danske  vandområdeplaner.
»Når miljø-og fødevareministeren nu alligevel vil til at se på det faglige grundlag igen, så bør hun overveje at finde nogle andre til at rådgive sig. De forskere, der har rådgivet hende til nu, har gentagne gange kørt ministeriet et sted hen, hvor planerne trækker ud og det faglige grundlag skal gå om.«
»Det burde alt andet lige få en minister til at sige: Der er noget riv-rav-ruskende galt.«

Se til udlandet

Lars Hvidtfeldt foreslår derfor, at Eva Kjer Hansen overvejer at se uden for Danmarks grænser for at få nye øjne på den danske indsats for vandmiljøet.
»Det er ingen naturlov, at vi skal gå til danske forskere for at få en mening om det marine miljø. Der er dygtige forskere i både Sverige og Tyskland,« siger han.

Kritikken

Landbrug & Fødevarers hovedkritik af de nye vandområdeplaner er, at de ensidigt fokuserer på kvælstof, at de bruger misvisende modelberegninger, at der er for mange vandløb med, og at der ikke er redegjort for de store økonomiske og samfundsmæssige konsekvenser af at gennemgøre planerne.
Det fremgår af det høringssvar, som L&F afleverede 23. juni 2015, bl.a. efter debat og fire stormøder med meget stor tilslutning fra landmænd i hele landet.
»Det kan ikke være meningen, at samfundet skal bruge hundredevis af millioner af kroner på vandområdeplaner, som vi som erhvervsorganisation med et fingerknips kan tilbagevise som mangelfulde,« siger Lars Hvidtfeldt.

Faktaboks

Vandområdeplanerne er anden generation af de danske vandplaner.

De skulle efter planen være færdige og vedtaget 22. december 2015.

Vandområdeplanerne skulle gælde fra 2015 - 2021.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle