L&F: Vigtigt med støtte til salg af økologi

Landbrug & Fødevarer roser regeringens fokus på, at økologiske varer skal sælges - ellers stiger økologiarealet ikke.

Regeringen har som mål at få fordoblet det økologiske areal i 2020. Hvis det skal nås, så er det afgørende, at de økologiske producenter kan få solgt deres varer.

Netop derfor er der god ræson i, at regeringen nu sammen med SF og Enhedslisten har sat 120 millioner kroner af til økologi, hvoraf de 34 millioner kroner går til eksport og 55 millioner kroner til national afsætning.

"Hvis vi skal lykes med økologimålet, så skal vi sælge noget mere. Det er afsætningen, der bestemmer, hvor meget økologi vi kan have," påpeger Kirsten Lund Jensen, afdelingschef for økologi under Landbrug & Fødevarer.

"Vi er rigtig glade for at der er afsat midler til at fremme den økologiske eksport. Vi er meget opmærksomme på, at det er afsætning skal være med til at drive udviklingen," siger hun.

"Selv om vi har et godt hjemmemarked, så er det også vigtigt med fokus på andre markeder. Både nærmarkederne og længere væk," fortsætter hun.

De store fødevarevirksomheder kan selv bære omkostninger til at komme ind på nye markeder - men for mindre virksomheder er støtten vigtig, siger hun.

Omkostningstungt at eksportere

"Det er bare omkostningstungt at eksportere. Det er dyrt at være til stede på de udenlandske markeder. Der har mindre virksomheder brug for en proces, et fremstød, at koble sig på, så man ikke som enkeltvirksomhed skal bære hele byrden," siger Kirsten Lund Jensen.

Endvidere giver brandingen af Danmark effekt for alle landets virksomheder, påpeger hun - hvorfor støtten til eksportfremstød giver god mening.

Vigtigt med vejledning til landmænd

Landbrug & Fødevarer er desuden glade for en pulje på 27. mio. kr. til omlægningstjek og fastholdelsestjek.

"Der er jo landmænd, der overvejer, om de skal fortsætte som økologer. Det er vigtigt at tilbyde dem en meget grundig analyse om, hvad der kan være af muligheder, hvis de skal fortsætte som økologer," siger Kirsten Lund Jensen.

"Det bliver ikke mindre vigtigt nu, hvor vi få et nyt tilskudssystem og femårigt bindingstilsagn," siger hun og henviser til, at økologer for at få ekstra støtte skal være økologer i mindst fem år for at få den forhøjede landbrugsstøtte fra EU.

Støtte til bæredygtighedstjek

Samtidig giver regeringen en pose penge til bæredygtighedstjek. Det er et koncept, der som Videncentret for Landbrug og landbrugscentrene allerede har været prøvet af i en periode. Omtrent 40 landmænd har haft besøg af en økologisk landbrugskonsulent fra et af landbrugscentrene. Konsulenten måler på, hvad bedriften leverer på i forhold til miljø, natur og dyrevelfærd.

"Alle kan jo blive bedre, og nu har vi fundet en måde, hvorpå den enkelte bedrift får et redskab til at forbedre sig på bæredygtighed," siger Kirsten Lund Jensen.

Faktaboks

Dette går pengene til frem mod 2018

  • 34 mio. kr. til at styrke eksport af dansk økologi
  • 55 mio. kr. til fremme af afsætning af økologiske produkter på det nationale marked - herunder økologisk omstilling af   offentlige køkkener
  • 27 mio. kr. til økologiudvikling samt omlægning- og fastholdelsesindsats
  • 4 mio. kr. til udvikling af økologisk svineproduktion

Emneord

økologi

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle