Ny rapport splitter baglandet

De, der kan spare på effektiviseringer i forsyningssektoren, roser ny rapport, de, der skal levere effektiviseringer, kritiserer rapporten.

Forsyningssektorerne vil drage nytte af, at de får nogle rammer, som hele tiden skaber et behov for at forbedre sig og effektivisere. Det mener DI og henviser til den nye rapport, som regeringen har fået udarbejdet og som peger på, at der kan effektiviseres for syv mia. kr. i forsyningsvirksomhederne (el, gas, vand, fjernvarme, affald.)

»Det er sundt for alle typer virksomheder at have nogle klare incitamenter til at effektivisere driften. Det gælder selvfølgelig også inden for vores forsyningssektor, så selskaberne løbende har fokus på at levere effektive og gode løsninger til virksomheder og private forbrugere,« siger direktør i DI Tine Roed, der håber, at politikerne vil lytte til rapporten.

»Det kan være en god idé at fastsætte et mål om, at potentialet på 7,1 mia. kr. skal realiseres, så vores forsyningssektorer får et klart mål at arbejde ud fra, og de kan tilrettelægge deres indsats på et stabilt politisk grundlag,« understreger Tine Roed.

Kritisk fjernvarmedirektør

Hos Dansk Fjernvarme modtager direktør Kim Mortensen rapporten mere kritisk.

Rapporten konkluderer bl.a. at fjernvarmeselskaberne kan effektivisere for 2,3 mia. kr. årlig.

»Det svarer til samtlige lønomkostninger og samtlige omkostninger til drift og vedligehold på én gang,« påpeger han og antyder, at det nok bliver mere end svært.

Kritiserer forarbejde

Samtidig undrer det ham, at konsulenterne i forbindelse med analysearbejdet kun har besøgt ét enkelt fjernvarmeselskab, nemlig Høje Taastrup Fjernvarme, og at sektorerne ikke har været indkaldt til samarbejde eller for at bidrage med ekspertviden.

Kim Mortensen tror ikke på lavere priser.

Han kalder det »en forudbestilt rapport med bundne konklusioner om et fiktivt effektiviseringspotentiale, som man har set det praktiseret i en lang række andre sektorer tidligere. Det ærgerlige er, at regeringen tilsyneladende ikke tager ved lære af, hvad mål og rammestyring også har af konsekvenser for den nødvendige faglighed, udvikling og innovation – og for fjernvarmesektorens vedkommende eksempelvis også vedligehold, investeringer og grøn omstilling.«

Dyrere vand?

Allan Weirup, direktør i Danske Vandværker, har heller ikke den store fidus til rapporten, der også forudser effektiviseringer i den branche.

I et debatindlæg på Altinget skriver han, at langt størstedelen af de effektiviseringsgevinster, der kan hentes i den danske drikkevandsforsyning, hentes ved at optimere driften i de eksisterende forsyninger. Og undersøgelser viser, at der også kan hentes mindre gevinster ved, at vandværker arbejder sammen. Men disse gevinster er de danske vandværker allerede i fuld gang med at høste til glæde for forbrugerne, og det har de faktisk været i flere år.

Han mener kun, at sammenlægninger af vandværker kan give en effektiviseringsgevinst på én procent, men det kan koste forbrugerne dyrt, påpeger han.

»Den nye ejer vil formentligt forvente at kunne opnå en indtjening, der er væsentligt højere end den ene procent, der kan hentes i ekstra gevinst ved sammenlægningen. Og den forventning til højere indtjening vil nødvendigvis betyde, at forbrugerne skal betale en højere pris for deres vand,« skriver han i debatindlægget.

Ikke ejerformer

Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt understreger dog, at han ikke vil blande sig i ejerformer.

»Regeringen vil se på de forslag, der ligger i rapporten. Det vigtigste er, at selskaberne effektiviseres, så borgere og virksomheder kan spare penge på deres regninger til el, vand, varme osv., samtidig med at vi fortsat sikrer en høj forsyningssikkerhed, rent drikkevand og høj miljøbeskyttelse,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle