Olie rammer psykologisk lavpunkt

Lav oliepris er godt for økonomien, men skader konkurrenceevne.

Olieprisen har i dag ramt det psykologiske lavpunkt 30 dollar pr. tønde. Den lå kortvarigt under, og kl. 10.14 lå prisen på 30,18 dollar pr. tønde.

30 dollar er et punkt som mange af de såkaldte tradere, der handler med olie, observerer, og det vil automatisk udløse handler, der er lagt ind.

Gavner økonomi

Ifølge erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser, Seges, gavner det umiddelbart landmændenes økonomi. Landmænd bruger cirka 2 mia. kr. årligt på energi, især dieselolie, der følger med ned i pris.

Samtidig forringer det landbrugets relative konkurrenceevne i forhold til udlandet, fordi PSO-afgiften stiger, når olieprisen falder. Det sker kun i Danmark – eller i hvert fald i højere grad i Danmark end andre lande. Så selv om landmændene betaler mindre for diesel, betaler de ikke lige så meget mindre som landmænd i andre lande.

PSO-afgiften finansierer prisforskellen mellem prisen på vedvarende energi, især vindmøllestrøm, og fossil energi. Når olieprisen falder bliver strøm billigere, og de skal kræves endnu flere penge ind for at dække prisforskellen. Markedsprisen på strøm er pt. omkring 20 øre pr. kWh, mens vindmølleparker i mange tilfælde får over en kr. pr. kWh.

Skader konkurrenceevne

Den udvikling bekymrer Flemming Nør-Pedersen, direktør for Landbrug & Fødevarer.

»Det tømmer dansk erhvervsliv for international konkurrenceevne, når politikerne garanterer vindmøller fem gange så meget som markedsprisen og beder erhvervslivet betale,« siger han.

Han mener, at olieprisen har ændret sig så meget, at politikerne skal se på forudsætningerne i det brede energiforlig, der foreligger, som fastsætter PSO’en. Alle partier på nær Liberal Alliance er med i energiforliget.

Landbrug & Fødevarer mener, at PSO-afgiften skal afskaffes for ikke at skade erhvervslivets konkurrenceevne. I stedet bør politikerne finansiere udgiften over finansloven, hvor den også bliver mere synlig for vælgerne.

Overudbud og kinesisk økonomi

Årsagen til faldet i olieprisen er, at der er overudbud af energi på markedet. Ifølge Klaus Kaiser hænger det sammen med at amerikanerne producerer mere i takt med, at de pumper skiferolie op. Samtidig har OPEC-landene undladt at sænke produktionen. Effekten er et prisfald, der kan gøre det urentabelt at udvinde skiferolien.

Men prisfaldet presser også Rusland på økonomien, hvilket presser dem på købekraft og velstand. Det kan være en del af det politiske spil at opnå den effekt.

Ifølge Flemming Nør-Pedersen kan faldet i olieprisen også være udtryk for, at markedet har nogle negative forventninger til Kinas vækst.

Olieprisen ligger i dag på 30 dollar pr. tønde. Det er under det halve af, hvad den var 5. maj, hvor den lå på 67 dollar, det højeste niveau i 2015. Siden 25. november, altså på halvanden måned, er prisen faldet med en tredjedel.

Se aktuel oliepris her: http://www.euroinvestor.dk/boerser/gtis-energy/brent-oil/2327059

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle