Pensionskasser vil låne penge til gældsplagede landbrug - sådan er renten

Fond på en mia. kr, - halvdelen fra staten, halvdelen fra pensionskasser - er afsat af staten og tre pensionskasser. Beløbet ventes at stige til 2 mia.

Omkring 200 landmænd i den gruppe, som er effektive, men har høj gæld, ventes fra starten af 2017 at kunne nyde godt af Dansk Landbrugskapital, som erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) løftede sløret for på Delegeretmødet i Herning onsdag.

Dansk Landbrugskapital skal ligge i Vækstfonden under Erhvervs- og Vækstministeriet.

»Formålet er at dække det enorme investeringsefterslæb, som mange landmænd har haft siden krisen i 2009 - og det videre formål er videre at skabe råvaregrundlaget for at bevare danske arbejdspladser,« sagde Troels Lund Poulsen.

Ifølge ministeren er det første gang, at der skabes en investeringsfond, som er halvt statslig og halvt med pensionsmidler.

Dansk Landbrugskapital består indtil videre af cirka 1 mia. kr., som i lige store portioner er stillet til rådighed af staten og af de tre pensionskasser ATP, PKA og Pension Danmark. Men efter ministerens ambition er dette beløb kun starten.

Med i gruppen bag fonden er desuden Fødevareforbundet NNF, hvis pensionskasse, Industriens Pension, indtil videre dog ikke har valgt at skyde penge i fonden.

»Med de forbedrede rammevilkår forventer vi at, andre pensionskasser vil se, at der er tale om en sund businesscase, som de også vil deltage i,« siger Troels Lund Poulsen.

Målgruppen er 500-600 bedrifter, som har en effektiv drift, men som gået i stå med investeringer som følge af høj gæld og lav likviditet. Men fonden kan også tænkes at medvirke til at gennemføre generationsskifter, oplyste ministeren.

Sådan fungerer det

Lån fra Dansk Landbrugskapital vil typisk ligge yderst i landmandens gældsportefølje. Renten vil være individuel og kan være cirka 10 pct., men renten anslås for den samlede finansieringsløsning som gennemsnit at ligge på cirka fem pct.

Ifølge Troels Lund Poulsen vil det være statens andel af fonden, der placerer sig yderst og dermed med den største risiko, mens pensionskassernes penge vil ligge næstyderst og dermed med en lavere rente. Derefter kommer bankens eksisterende lån.

»Vi har ventet længe på Dansk Landbrugskapital, men jeg er fuld af anerkendelse for, at der nu gøres noget effektivt for at løfte investeringsefterslæber,« siger L&F’s formand, Martin Merrild.

»Man kan spørge, hvorfor renten skal være fem pct., når den almindelige rente ellers ligger meget lavere, men sådan er vilkårene i branchen. Jeg vil opfordre bankerne til at bakke op - ellers lykkes det ikke,« tilføjede formanden.

Fakta om produkterne

Ansvarlige lån, der er efterstillet og uopsigelige fra Dansk Landbrugskapitals side.

Ingen beløbsgrænser. Forventning om lån på cirka 5-10 mio. kr.

Ingen fast løbetider - forventning om løbetider på op til otte år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle