Rådgivere: Vær varsom med at låne penge af familien

Landbruget mangler penge, men generelt skal familien og venner holde sig væk, vurderer flere rådgivere.

Det er forståeligt, at man rækker hånden frem mod venner og familie, når man ikke kan få bevilget et lån fra banken eller finde en fremmed investor. Dog skal landmanden passe på, mener flere af de økonomirådgivere, som Landbrugsavisen.dk har talt med.

Ifølge otte af 11 rådgivere, LandbrugsAvisen.dk har talt med,  kræver flere banker fremmed kapital til at dække en del af kapitalbehovet, før bankerne selv vil tilbyde ekstra likviditet.

Flere af rådgiverne advarer om at låne penge hos familie og venner.

"Det er en sti, man skal være varsom med at træde. Når man er ude i en situation, hvor man har brug for at låne af familien, så har man ofte prøvet andre steder først uden held. Men så skal man tænke over, om der er en grund til, at man ikke kan låne andre steder, og om det så er smart at låne af familien," fortæller driftsøkonom Jakob Ellegaard hos LandboSyd.

Når banker siger nej – er der en grund til det

Hvis banken har sagt nej eller delvist nej til et lån, så skal man som landmand nogle gange tage dette til efterretning.

"Vi har mange sager, hvor banker ikke gider putte penge i, fordi det ikke går godt på bedriften. Der vil det ikke nødvendigvis hjælpe at låne udefra. Man skal ikke putte plaster på et åbent benbrud," mener chefkonsulent i Udvikling hos LMO Torben Wiborg.

Hos Agrovi er det vigtigt at huske på, at fremmedkapital historisk set i langt de fleste tilfælde har været en rigtig god ide. 

"I det langt de fleste tilfælde går det godt, når man benytter sig af fremmedkapital, og det kan være med til at skabe muligheder, men husk risikoen," fortæller Rasmus Lind hos Agrovi. 

Tænk over risikoen

Hvis bedriften mangler en halv million til foder, så kan det være nemt lige at spørge om et lån fra familien eller vennerne. Men der følger nogle risiko med, påpeger Torben Wiborg, LMO, og dem skal landmanden  have tænkt igennem inden, at man spørger. 

"Når landmanden låner penge af familien, så spiller han pludselig med dobbelt risiko, hvis det går galt. Sin egen og familiens," siger han. 

Lån af familien – kan være en god ide

"Nogle af de bedste løsninger vi ser, er hvor der kommer penge ind i bedriften via familien eller en investor. Så det er ikke nødvendigvis en dårlig ide at låne af familien. Det skal bare være velovervejet og konsekvenserne skal være vurderet på forhånd," påpeger Torben Wiborg. 

Samtlige rådgivere fra rådgivningscentrene, landbrugsavisen.dk har talt med, vil ikke udelukke, at et lån fra familien kan rede gården.

"Det er en god ide, hvis det er en holdbar investering. Men man skal tænke over familieforholdet, når man involverer sig økonomisk," beretter afdelingsleder Rasmus Lind fra Agrovi.

Hvis et lån går tabt i en konkurs eller til en gæld, er det godt at have snakket med låneren om dette inden. Helst før lånet bliver taget, mener Torben Wiborg fra LMO. Når familien skal ind over, vil det være en god ide i god tid at tage en snak om, hvad der skal ske, hvis pengene ikke kan betales tilbage, mener chefkonsulenten. 

"Det vil være en rigtig godt ide at tage en diskussion med sin ægtefælle eller det familiemedlem, der låner pengene, om hvordan man vil forholde sig i en situation, hvor pengene går tabt. Helst tag snakken i fredstid, hvor ingen har noget i klemme. Det er vigtigt at vide, hvad man hver især forventer, hvis de går tabt. Skal de betales tilbage? Var de risikovillige?" siger han. 

Flere rådgivere nævner derudover, at det er en god ide at søge professionel hjælp og rådgivning. Rådgiverne kan hjælpe med at kigge objektivt på investeringen, lånet og budgettet.

Har du selv erfaring med at lån mellem famlie og venner til landbrug? Kontakt os gerne for at fortælle om dine erfaringer: sfh@landbrugsmedierne.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle