Succes med landbrug 30 meter under Londons gader

Ny virksomhed dyrker salat og andre afgrøder i storbyens undergrund. Det er der flere fordele ved.

Dybt under Londons gader, nede i forladte tunneller fra anden verdenskrigs glemte bunkere, spirer en helt ny virkelighed bogstaveligt frem.

Et beskyttelsesrum beregnet til 8000 briter tæt på undergrundsstationen Clapham Common  huser nu landbrugsvirksomheden Growing Underground. Og her gror der afgrøder som selleri, persille, koriander, radisser og meget andet. Det skriver Farmers Guardian.

Virksomheden startede via crowdfunding og dyrker et areal svarende til en hektar så sent som i juni 2015. Siden har Growing Underground haft vokseværk af den ekstremt hurtige slags og er på kort tid gået fra at levere til restauranter til også at levere til food service - og er nu på vej ud i detailhandlen.

Fri for skadedyr og transport

Der er ifølge indehaverne flere fordele ved at gro grønt under jorden. Alle forhold kan styres og afgrøderne dyrkes under konstant temperatur og optimale lysforhold. Al energi er grøn og et avanceret vandingssystem recirkulerer vandet og sikrer, at det reelle forbrug begrænses. Derudover er der ingen skadedyr, der vover sig ned under jordoverfladen.

"Vi har naturligvis udfordringer, ligesom alle andre landmænd. På vækstsiden får vi ikke altid det optimale udbytte, men vi har afgjort gjort en stor indsats for at finpudse vores færdigheder, så vi bliver mere produktive," fortæller Steven Dring, der er en af bagmændene bag Growing Underground.

Han fortæller, at der er klare vækstambitioner bag foretagendet, der også ønsker at producere nært og lokalt i andre storbyer rundt om i verden.

"Vi vil gerne bygge landbrug tæt på, hvor produkterne skal forbruges, men nogle af detailkædernes distributionsmodeller tillader det ikke," siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle