Succes for ny type landbrugsledere

Første hold på landbrugets nye lederuddannelse ’agro business manager’ fra Erhvervsakademi Aarhus er eftertragtede og besætter gode stillinger i landbrugserhvervet.

Større krav til ledere indenfor landbruget og større landbrug med mere komplekse ledelsesopgaver har skabt en efterspørgsel efter en ny type ledere i landbrugserhvervet.

Som landbrugsleder i dag er det ikke nok at kunne drive et landbrug i mark og stald i verdensklasse. Man skal også være dygtig til ledelse, strategi og forretningsudvikling. Derfor lancerede Erhvervsakademi Aarhus i 2012 uddannelsen jordbrugsteknolog med speciale i ’agro business management’. Første årgang blev færdig i sommer og har alle fået gode jobs.

”De kommer med nogle kompetencer for ledelse og forretningsudvikling, og det er en af de helt store eksportmuligheder for Danmark,” siger HR-chef Sofie Hammerskov fra den danskbaserede, internationale Axzon-koncern.

I job tre dage efter sin dimission
En af dem, 28-årige Martin Svaneborg, havde fast arbejde tre dage efter sin dimission. Samtlige dimittender fra årgangen arbejder i dag alle i eftertragtede stillinger som for eksempel erhvervsrådgivere og driftsledere.

”Jeg er ansat på mine ledelsesevner og arbejdsvillighed,” siger Martin, der arbejder som driftsleder på et kvægbrug i Sindal. En bank og en landbrugsrådgivning tilbød også Martin job som erhvervsrådgiver.

Mange af dimittenderne er ligesom Martin tidligere faglærte landmænd med flere års arbejdserfaring.

Ambitiøs årgang
På Erhvervsakademi Aarhus, der udbyder uddannelsen til jordbrugsteknolog med speciale i agro business management som det eneste sted i landet, glæder uddannelseschef Lars Villemoes sig over dimittendernes jobfest.

”Vi er stolte over, at vores dimittender tilsyneladende er så eftertragtede og er blevet taget så godt imod ude i erhvervet,” siger han.

Ansat på lederevner og arbejdsvillighed
Martin Svaneborg tog uddannelsen, fordi han oplever, at der bliver stillet større og større krav til lederskab indenfor jordbruget. Egentlig ville han have læst til agrarøkonom, men valgte den videregående uddannelse til agro business manager, fordi den rummede international praktik, havde flere ledelsesfag og giver merit til HD 1. del.

”Dengang jeg startede på uddannelsen, var mit karrieremål at blive selvstændig. Men undervejs opdagede jeg, at det driver mig mere at flytte en produktion end at drive den selv. Det er spændende at være med til at sætte ting i gang og rådgive på et sagligt grundlag,” siger Martin, der er tidligere faglært tømrer og landmand og havde arbejdet fem år som driftsleder og fodermester, inden han videreuddannede sig til jordbrugsteknolog.

Bank ansatte jordbrugsteknolog i stedet for finansmand
En anden af dimittenderne, Rasmus Gramkow Pedersen, har fået job som erhvervsrådgiver i Jyske Banks landbrugsafdeling i Ribe.

Ifølge hans chef, afdelingsdirektør Michael Haahr Andersen, blev Rasmus ansat pga. sin eftertragtede kombination af landbrugsfaglige baggrund og økonomiske indsigt. Jyske Bank ansætter ellers helst finansuddannede, men jordbrugsteknologen har til fulde indfriet forventningerne, siger afdelingsdirektøren.

”Over år tror jeg, at vi vil ansætte flere af hans slags,” siger Michael Haahr Andersen.

Ledelsespraktik hos Axzon
Som en obligatorisk del af uddannelsen er alle studerende i international ledelsespraktik. Og hos den danske internationale fødevarekoncernen Axzon, er der generelt meget stor interesse for praktikanter og input fra danske landbrugsstuderende på overbygninger, fortæller HR-chef Sofie Hammerskov, Axzon.

”Den ledelsesvinkel, som de foreløbig syv ’agro business managere’, der har været i ledelsespraktik hos os er kommet med, er både vigtig og relevant,” siger Sofie Hammerskov og tilføjer:

”Det er rigtig værdifuldt, at det er nogle, som samtidig med, at de har rod i og interesse for landbruget, også interesserer sig for ledelse. Disse praktikanter ser bredt på tingene.”

”Ud over at vide, hvordan grisene skal fodres, så er de meget optaget af at få deres team til at virke - altså hvordan man sikrer motivation, opbygger et team og arbejder med forskellige og mange typer af folk. De kommer med nogle kompetencer for ledelse og forretningsudvikling, og det er en af de helt store eksportmuligheder for Danmark. Og sammen med den landbrugstekniske faglighed, er det noget af det, der gør en dansker i større organisationer meget værdifuld,” siger Sofie Hammerskov.    

23-årig med masser af ansvar
På en af Danmarks største mælkeproduktioner I/S Rønhave ved Esbjerg har en anden agro business manager-dimittend fra Aarhus, 23-årige Kathrine Nielsen, fået job som personaleansvarlig.

I/S Rønhave har 2.000 køer og 45 ansatte af blandede nationaliteter. Bedriften skal til at udvide og har valgt at skille kvægdriften fra personaleledelsen. Det er en stor mundfuld, men netop den slags stillinger forventer Kathrines chef Jørn Kjær Madsen, der bliver flere af.

”Til jobbet havde jeg brug for en, som er god til at kommunikere, kan skabe holdånd og sætte sig ind i de mennesker, hun står overfor. Mange af de landbrugsfaglige medarbejdere brænder mere for at arbejde med maskiner og dyr, end for ledelse. Kathrine kan både det med dyr, maskiner og økonomi, samtidig med, at hun kan lede – det er en god coctail,” siger Jørn Kjær Madsen, medejer af I/S Rønhave.

Driftsleder på gods
Hos en anden arbejdsgiver, Rosenfeldt Gods ved Vordingborg, er godsinspektør Rasmus Christoffersen også godt tilfreds med deres nye driftsleder, agro business manager Mikkel Brauer. Han fungerer som godsinspektørens højre hånd og leder i inspektørens fravær det 2.000 hektar store gods med tre ansatte og en elev.

”Strukturudviklingen i landbruget går i retning af færre og større bedrifter. Det stiller krav til mellemlederne om at kunne arbejde på et fagligt højere og mere komplekst niveau. Det lever vores nyansatte ’agro business manager’ til fulde op til,” siger godsinspektør Rasmus Christoffersen fra Rosenfeldt Gods.

Fakta om uddannelsen:

  • Agro business manager er en to-årig videregående uddannelse.
  • Den udbydes som specialeretning på jordbrugsteknologuddannelsen på Erhvervsakademi Aarhus.
  • Uddannelsen er målrettet ambitiøse unge indenfor landbruget, som har god erfaring med det praktiske landbrug og lyst til at studere og udvikle både sig selv og deres landbrug som ejere eller ansvarlige driftsledere på topniveau.
  • De studerende udfordres seriøst gennem projekter for virksomheder og fag på højt niveau – bl.a. læses alle fag fra første del af HD-uddannelsen. Uddannelsen har et formelt samarbejde med større landbrug i ind – og udland om både praktikpladser og mentorordning.
  • Der optages nye studerende med studiestart til august 2016.
  • Læs mere på www.eaaa.dk/abm. 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle