Sydbank på vej med stor-eftergivelse af gæld til landbrug

Sydbank ønsker at 'fjerne gæld' for 500 mio. kr. Det konverteres dog til ansvarlig lånekapital, der senere indfries til en kurs, der vil være forskellig for de enkelte landbrug.

Sydbank, der er blandt bankerne med de højeste tab på landbrug, melder nu i forbindelse med offentliggørelsen af regnskabet for første halvår 2016, at de vil ’fjerne gæld’ for 500 mio. kr.

Gælden forsvinder dog ikke i første omgang, men omlægges til ansvarlig lånekapital.

”Regeringens landbrugspakke, som bakkes op af den finansielle sektor, har til formål at skabe et bedre perspektiv for de mest effektive, men forgældede landmænd, som har en fremtid i dansk landbrug,” siger Karen Frøsig, adm. direktør for Sydbank i en pressemeddelelse.

”I Sydbank vil vi bidrage til at skabe et perspektiv for de mest effektive landbrug med negativ egenkapital og tilbyder derfor at konvertere en del af deres bankgæld til ansvarlig lånekapital i løbet af 2. halvår 2016,” fortæller hun.

Jens Schjerning, cheføkonom ved Agrocura, påpeger dog, at gælden fortsat eksisterer for landmændene, blot nu som ansvarlig lånekapital. Banken afskriver det konverterede beløb som endeligt tabt.

Banken vil herefter - såfremt landmanden går med i ordningen - fortsat have et potentielt tilgodehavende i form af ansvarlig lånekapital, der under givne forudsætninger kan indfries af landmanden, til en nærmere aftalt kurs, efter en overskuelig årrække. Det ansvarlige lån forrentes ikke i denne periode.

"Nu parkerer man de mest effektive, og så kigger man inden for det næste par år på, hvordan indtjeningen bliver, og så laver man formentlig en akkordering, hvilket må være den grundlæggende hensigt med de 500 mio. kr. ansvarlig lånekapital," siger Jens Schjerning.

”Det er en formalisering af, hvad bankerne har sagt, de ikke vil gøre. De har sagt i denne krise, at de ikke vil lave akkordering, og dette er så et startskud på, at det vil de alligevel gøre,” siger økonomen.

Det er både positivt og skidt, mener han.

”Vi skal have taget nogle tab på landbrugets gæld, som er alt for stor. Man kan gøre det på den barske måde, hvor 1700 landbrug i det røde segment tvinges ud i konkurs, men man også gøre det som Sydbank,” siger Jens Schjerning.

Hvis man kigger på økonomisk teori og markedsteori, bør bankerne dog være varsomme med akkordværktøjet, mener han.

”Akkordering er teoretisk set ikke den rigtige måde at gøre det på, hvis der er landmænd iblandt, der har købt meget op gennem nullerne. Det kan være, at de har købt dyrt og overbudt på jord. Samtidig kan man være effektiv og dygtig landmand. Hvis han så havner i denne kasse og allerede i 2017 indgår forlig med Sydbank og i 2018 byder på en ejendom og får den, så har du sat risikoelementet ud af spil, for så viser du, at man som landmand kan træffe forkerte beslutninger og alligevel klare sig,” siger Jens Schjerning.

”Det er hårdt at kigge på som nabolandmand. Det håber jeg, man tager med ind i overvejelserne. Det kan i få situationer være den rigtige løsning, men i større stil sætter det markedskræfterne ud af spil,” siger han.

Sydbank leverer et resultat på 643 millioner kroner, hvilket giver en egenkapitalforrentning på 11,4 procent. Nedskrivningerne i første halvår var på 81 millioner kroner, hvilket er 63 procent mindre end samme periode sidste år.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle