Vandområdeplaner langt mere alvorlige end tidligere

»Det bliver sværere at nå målene, og kravene kan blive enorme,« fastslog områdedirektør Niels Peter Nørring på stormødet i Vissenbjerg.

»De nye vandområdeplaner har i det store og hele samme indhold som de tidligere vandplaner, men konsekvenserne af de nye planer kan blive langt større,« sagde områdedirektør Niels Peter Nørring, Landbrug & Fødevarer.

»Der er tale om de samme fejlslutninger, men alvoren – især hvad angår kvælstof er langt større end tidligere. Der er langt flere tilstandsparametre, som vil gøre det sværere at nå målene, og kravene for at nå dem kan blive enorme,« fastslog Niels Peter Nørring.

Ikke mindst på Fyn kan vandområdeplanerne få meget store konsekvenser, viser beregninger fra Seges. Hvis det samlede reduktionskrav om kvælstof skal opfyldes ved hjælp af braklægning, vil landmænd i de forskellige oplande til Odense Å, Lillebælt, Storebælt og Det sydfynske Øhav braklægge 34-41 pct. af landbrugsarealet.

»Man kan pege på andre måder at nå reduktionen på, herunder efterafgrøder, men det vil kræve en enorm omlægning fra vintersæd til vårsæd, som vil få store konsekvenser for fynske landmænd,« sagde Niels Peter Nørring.

Han påpegede, at de store reduktioner af kvælstofudledningen fra 1983 til 2005 ikke har forhindret, at ålegræsset i Odense Fjord stort set er forsvundet.

»Det siger os, at andre faktorer end kvælstof har betydning for ålegræsset i Odens Fjord. Der er et utroligt antal af fejl og mangler i grundlaget og et helt ensidigt fokus på kvælstof. Naturstyrelsen påstår, at usikkerheden er 16 pct., men vi kan konstatere, at den er langt større og tenderer rent gætværk,« sagde Niels Peter Nørring.

Han pegede på klimaændringer, ændrede bundforhold, fiskeri og fysiske forandringer som faktorer, der er glemt og sandsynligvis har langt større betydning for ålegræsset end kvælstof fra landbruget alene.

Ifølge Seges vil kravene medføre, at værdien af den fynske landbrugsjord falder i værdi med 3,2 mia. kr. Og den videre konsekvens vil være, at antallet af heltidslandbrug med høj gæld og negativ likviditet stiger med 81 pct., mens der bliver 35 pct. færre bedrifter med lav gæld og positiv likviditet.

Som løsninger pegede Niels Peter Nørring på, at man bør se på alle faktorer og bruge mulighederne for undtagelse, som findes i direktivet.

Og først og fremmest bør man bruge marine virkemidler, sagde Niels Peter Nørring og fastslog, at hvis EU-vejledningen var fulgt, ville 10.000 km vandløb være omfattet af planerne og ikke de 19.000 km, som vandområdeplanerne omfatter nu.

Emneord

vandplaner

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle