2006 gav rekordhøje kornpriser

Prisen på majs er på Chicagobørsen steg mere end 80 procent på et år, og prisen på hvede steg 60 procent.

Verdensmarkedspriserne for hvede og majs steg kraftigt sidste år, specielt i den sidste del af året til priser, som de højeste i 10 år, målt i dollar.

I december lå priserne på hvede og majs henholdsvis 60 og 82 procent over de tilsvarende priser året før. Alene fra august til december steg prisen på majs på Chicagobørsen med 60 procent, mens hvedeprisen tilsvarende steg med 28 procent.

I december var hvedeprisen helt oppe på 113 kr. pr. hkg, og majsen nåede op på 79 kr. pr. hkg.

Det er de højeste priser på majs og hvede siden 1996, og går man længere tilbage, skal man helt tilbage til først i 80'erne for at se tilsvarende høje priser.

Dårlig høst og ethanol

Det skyldes især en dårlig høst i nogle af de store producentlande, som Australien, og en stærkt stigende efterspørgsel efter korn til fremstilling af ethanol.

Ifølge den seneste opgørelse fra FAO blev der i 2006 produceret 592 mio. ton hvede, hvilket er fem procent mindre end året før. For majs var der tale om en lidt mindre nedgang.

Selv om der er udsigt til, at den kommende høst bliver mere normal, og kornarealerne øges, er det ifølge FAO ikke sikkert, at det er nok til at få priserne ned igen.

Mindre udsving

i danske priser

Store udsving i verdensmarkedsprisen på korn slår normalt ikke fuldt ud igennem på de priser, danske landmænd skal betale, og det er heller ikke sket denne gang.

Det skyldes, at der er en sammenhæng mellem verdensmarkedspriserne og dollarkursen. Når dollarkursen er høj, er kornpriserne på Chicagobørsen lave, og omvendt er kornpriserne høje nu, hvor dollarkursen er lav.

Prisen på foderhvede var i december 94,50 kr. pr. hkg her i Danmark, oplyser Henning Madsen, Dansk Landbrug. Året før lå prisen på 72 kr. Det vil sige, at prisen på foderhvede er steget med mere end 30 procent på et år.

Han forventer, at prisen i gennemsnit for 2007 vil blive på 92 kr. pr. hkg.

Produktionen af ethanol af korn kan presse prisen op i en periode, men Henning Madsen forudser, at øget liberalisering på et tidspunkt igen vil presse prisen ned på cirka 80 kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle