2015: Et vendepunkt på miljøområdet

Få måneders politisk aktivitet giver landbruget milliarder på bundlinjen.

Efter i årevis at have stødt panden mod en mur er der pludselig lydhørhed over for landbruget. Efter regeringsskiftet fra rød til blå blok i juni er Miljøministeriet slået sammen med Fødevareministeriet, og minister Eva Kjer Hansen (V) går straks i gang med at få regeringens 16-punktplan for landbruget gennemført.

Få dage efter valget er 60.000 hektar efterafgrøder sløjfet. Og i september går det rigtig stærkt. Forbuddet mod at gøde og sprøjte § 3-områder, som SR-regeringen vedtog i 2014, sløjfes.

Randzonerne, der blev indført i 2012, droppes fra 2016.

Ministeren baner også vejen for at afskaffe krav om undergødskning. Fra 2016 afskaffes to tredjedele af undergødskningen og fra 2017 den sidste tredjedel.

Samtidig kommer der penge på finansloven til en landbrugspakke, der skal være med til at forbedre landbrugets konkurrenceevne, og penge der skal bruges til tiltag, der kompenserer for landbrugets udledning af kvælstof. Regeringen er simpelthen i fuld gang med punkt for punkt at gennemføre sin 16-punktsplan, som var et af valgløfterne til landbruget fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.

»Det er et opgør med 30 års forfejlet politik - 30 års overregulering og overgreb,« lød vurderingen fra Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, på Delegeretmøde i november.

Ifølge Seges giver alene de tiltag, regeringen iværksætter de sidste to uger af september, 2,7 mia. kr. mere på bundlinjen årligt, og den danske landbrugsjord bliver 65 mia. kr. mere værd.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle