Strid om pløjning i Værnenge

MVJ-aftalerne udløb, og dele af Værnenge ved Ringkøbing fjord pløjes op - til fuglevennernes forbitrelse.

Landmændene pløjer i Værnenge ved den sydlige del af Ringkøbing Fjord i år.

Og de kommer til at pløje igen næste år.

Det sker, efter gode femårige MVJ-aftaler nu er løbet ud og ikke bliver forlænget. Landmændene har hidtil haft MVJ-aftaler med en helt speciel klausul om, at de må sprede, hvad der svarer til 60 procent af den normale mængde gødning på arealerne.

Det har sikret, at de kan fortsætte med at bruge engene landbrugsmæssigt til afgræsning af kvier og slet. Uden gødning og dermed energi til græsset er det gode landmandsskab væk.

Ingen aftaler

Men det var Ringkøbing Amt, der i sin tid indgik MVJ-aftalerne med landmændene. I dag er det Ringkøbing-Skjern kommune, som skal indgå de frivillige aftaler med lodsejerne. Og muligheden for at lave en MVJ-aftale med brug af gødning på arealerne eksisterer ikke længere.

Dermed ryger MVJ-aftalerne på gulvet. Og for at undgå, at engene bliver fanget i en paragraf 3-fælde, er landmændene tvunget til at gribe ploven.

Stik imod sund fornuft

Værnenge er privatejede i tre selskaber, og formand for to af dem, Niels Jørgen Madsen og Knud Madsen samt kasserer Christen Lauridsen ryster på hovedet over, at en god ordning forsvinder, og at de dermed atter er kommet på kant med ornitologerne.

De havde for et par måneder siden fødevareminister Henrik Høegh på besøg i engene for at foreslå ordninger, så der er plads til både landmænd og naturfolk. Men konkrete resultater er der endnu ikke kommet ud af det:

"Lovgivningen går stik imod sund fornuft. Det er vigtigt, at arealerne får noget næring - det sætter fuglene jo også pris på," siger Niels Jørgen Madsen.

"I dag bliver arealerne passet og plejet, og det sikrer eksempelvis, at de ikke gror til i pil. God pasning og pleje er en forudsætning for, at det ikke sker," siger Knud Madsen, mens vi fra en lade i området kigger ud over arealerne.

I laden er der også naturinformation, og mange kigger forbi. Årligt besøges området af 100.000, og en enkelt af dem kommer ind i laden og spørger til kreaturerne, som han mener hører til på engene. Christen Lauridsen forklarer ham, at de går oppe i de nordligste enge og beroliger med, at antallet ikke er faldet:

"I dag har vi lyst til at arbejde med engene, men kommer der alt for mange restriktioner, gider folk ikke mere. Det skal være fornuftigt at have med at gøre," siger han.

Fint samarbejde

Niels Jørgen Madsen understreger, at landmændene ikke er modstandere og nej-sigere:

"Vi har et godt samarbejde med myndighederne, og det har fungeret ganske fint med de MVJ-aftaler, der nu udløber. Men det er nødvendigt, at vi kan bruge arealerne landbrugsmæssigt. Eksempelvis bliver vi trukket i EU-støtte, hvis de springer over i for meget natur. Og flere landmænd har en stor del af deres arealer liggende herude," siger Niels Jørgen Madsen.

I år bliver seks-syv procent af det samlede areal på 2.000 hektar i Værnenge oppløjet. Næste år bliver det den nordlige del af engene, som skal pløjes.

Landmændene har foreslået, at pløjningen kan få lov til at ske i en form for mosaik, så der ikke er bliver tale om sammenhængende arealer, men de har ikke fået svar.

himmelstrup@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle