Gylleomrører med speciel teknologi

Harsø Jetmixer type HJM 12 blev en af fire Agromek-prisvindere inden for markbrug.

Harsø Jetmixer type HJM 12 blev en af fire Agromek-prisvindere inden for markbrug. Jetmixer er en gylleomrører med en helt speciel teknologi. Den blev udstillet af Harsø Maskiner a/s.

Den store spuleeffekt, der opnås med en høj hastighed i stråleretningen, forventes at give store fordele ved omrøring af de store gylletanke.

Prisudvalget lagde i sin begrundelse for valget vægt på, at der er tænkt i nye baner med konstruktionen af gylleomrøreren, da jetmixeren er konstrueret ud fra det samme princip, som driver katamaranfærger frem.

En anden væsentlig ting er, at den suger fra bunden, og dermed kan den stadig udføre en effektiv omrøring af tanken, selv om den næsten er tom.

Opbygning

Den nye jetmixer består af en oliemotordrevet propel, indkapslet med indsugningen i bunden vinkelret på gyllen.

Efter propellen er indkapslingen konisk formet med ledeplader, hvor hastigheden i strålen accelereres op til flerdobbelt hastighed.

Rotationen i strålen bliver bremset af ledepladerne, og omdannet til en fremadrettet stråle med en kapacitet på 50-100 m3 i minuttet. Formålet er at undgå, at en del af energien i strålen går tabt i en rotation, men at der kan opnås en høj spuleeffekt.

Jetmixeren er bygget til 6 meter dybe tanke, og der kan monteres forsuringsudstyr for enden af dysen. Mixeren er beregnet til traktorer fra 250 hk og opefter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle