Kreditorer kræver kvart mia. efter Goul-krak

Kreditorer kræver 265,3 mio. kr. i boet efter svineproducent Esper Goul Jensens konkurs.

Tolv kreditorer anført af en række banker kræver samlet 265,3 mio. kr. af svineproducenten Esper Goul Jensen, som gik konkurs i december.

Det viser gældsbogen fra Skifteretten i Viborg, som LandbrugsAvisen har fået aktindsigt i.

Listen over kreditorerne tæller to af landets største banker. Jyske Bank gør således krav på 44,4 mio. kr. hos Esper Goul Jensen og hans moderselskab EGJ Invest A/S, og af gældsbogen fremgår det, at banken har pant i Esper Goul Jensens aktier i vindmølleselskabet, Scan Energy.

Aktier, der sandsynligvis ikke er noget værd, fordi selskabet er under rekonstruktion.

Jyske Bank ønsker imidlertid ikke at kommentere på konkrete kundesager.

Ex-Scan Energy-direktør bag krav

En anden stor jysk bank, som har lånt penge ud til EGJ Invest, er Sydbank, der har gjort krav på 33 mio. kr. i selskabet. Her ønsker man ligeledes ikke at kommentere sagen.

Desuden gør Sparekassen Lolland krav på 26,7 mio. kr.

Som LandbrugsAvisen tidligere har afsløret, har banken i Nakskov nemlig lånt penge ud til Esper Goul Jensen samt den bortdømte direktør i Scan Energy, Karsten Olsen og hans kone Birgitte Olsen til en fælles investering i fragtskibe.

Netop disse tre var også de største aktionærer i Scan Energy, ligesom både Karsten Olsen og Birgitte Olsen, der nu har adresse i London, hver især gør krav på 7,6 mio. kr.

Deres selskab, Industrigruppen ApS, som ligeledes er erklæret konkurs, gør krav på 7,6 mio. kr. Konkursbegæringen mod Industrigruppen er ifølge Børsen kommet fra Sparekassen Lolland og Fjordbank Mors, der hver især også har begæret Esper Goul Jensen-selskaber konkurs.

Sparekasse: Dygtig producent

En anden af kreditorerne er Sparekassen Himmerland, som har anmeldt et krav på ca. 8,8 mio. kr. Kravet vedrører et engagement, som Esper Goul Jensens holdingselskab EGJ Invest har haft i banken.

Sparekassen vil ikke oplyse, hvad finansieringen konkret er gået til. Sparekassen forsøger både at kræve pengene hjem fra konkursboet efter EGJ Invest og boet for Esper Goul Jensens personlige konkurs.

»Det er en mindre finansiering for både EGJ Invest og for sparekassen. Vi gik ind i det her i 2007. Vi mente, at det var et forsvarligt beslutningsgrundlag. Regnskabet så godt ud dengang,« siger sparekassedirektør Poul Damggard.

Han siger, at banken for længst har taget højde for eventuelle tab i sine bøger.

»Vi har taget højde for det her. Det er ærgerligt. Vi lagde vægt på, at han var en dygtig landmand og en af landets største svineproducenter. Vi havde fokus på landbruget og slet ikke på Scan Energy, for det har vi slet ikke noget at gøre med og kender ikke noget til,« siger sparekassedirektøren, der ikke forventer at få alle pengene hjem.

»Vi har sendt en fordring frem, men jeg tror da ikke, at vi får alle vores penge hjem. Men vi har ikke opgivet kontoen og sagt, at så var det det,« siger han.

LandbrugsAvisen har været i kontakt med Esper Goul Jensen, som ikke ønsker at kommentere oplysningerne om kreditorernes krav.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle