Realkredit ønsker huse revet ned på landet

Hvis der flytter flere fra et område, end der flytter til, må der rives huse ned, mener vicedirektør i Nykredit. RD bakker op.

Der bliver revet for få huse ned på landet. Flere faldefærdige huse, og huse der ikke længere er tidssvarende indrettet eller isoleret, skal rives ned, fordi de skæmmer og ødelægger boligmarkedet. Det mener blandt andre Poul Erik Jørgensen, vicedirektør i Nykredit, Danmarks største kreditforening, der belåner en stor del af boligerne på landet.

Han peger på, at der faktisk slet ikke er brug for så mange huse på landet længere, fordi mange flytter derfra.

»Hvis der er en fraflytningstendens i et område, skal der rives boliger ned, for at markedsbalancen bliver genskabt,« siger han.

Fraflytningstendens er der i mange landdistrikter, og selv om den ikke alle steder synes stor, bliver det til noget med tiden.

»Efter ti år bliver en halv procent om året til fem procent, og fem procent tomme hus har stor betydning for markedsprisen på huse,« forklarer han.

Det kniber ikke kun med at sælge de vakkelvorne rønner, men også relativt gode boliger kan være svære at sælge. Blandt andet fordi køberne er bange for, at de ikke kan komme af med dem igen.

»Det løses ikke bare ved at sige, at finansieringsselskaberne skal belåne dem noget mere,« understreger Poul Erik Jørgensen.

Også hos Nordea Kredit vinder tanken om at rive flere huse ned, ifølge boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, gehør.

Og på Syddansk Universitetscenter påpeger boligøkonom Morten Skak også, at nedrivninger vil påvirke priserne positivt.

 

Flere muligheder

Poul Erik Jørgensen mener ikke, at nedrivning af boliger er den eneste vej videre. Nogle kommuner har indført en flexordning, så man må selv om, om man bruger et hus som helårshus eller sommerhus.

»Der er mange, der gerne vil have et sommerhus, og ved at tillade at sælge dem som sådan, påvirker man markedet,« siger han.

Der er også landsbysamfund, der har gjort sig selv attraktive at bo i, og som ikke har nettofraflytning.

»Vi har brug for at lære af de eksempler,« mener vicedirektøren der mener, at landbruget har en afgørende rolle i at bære de lokale samfund ved at synliggøre det gode liv på landet.

Den og anden viden mangler, og Nykredits fond har givet en større donation til Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet til at kaste lys over problemet. Nykredit venter en rapport til næste forår.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle