Svineproducenters gigantprojekt indstillet

Ambitionerne var tårnhøje fra ni svineproducenter, der i 2010 barslede med selskabet Grynt 2010 med 6.300 søer. Nu strander planerne på grund af manglende finansiering og et lukket biogasanlæg.

Ni østjyske svineproducenters store ambitioner om at etablere Danmarks største so-hold er strandet, og selskabet bag, Grynt 2010, er på vej til at indstille aktiviteterne.

»Projektet er lagt i mølposen,« fortæller formand for selskabet Erik Poulsen, der i 2010 var den, der præsenterede de ambitiøse planer om at etablere smågriseproduktion med 6.300 søer i lejede og ejede bygninger på Overgaard Gods nord for Randers.

Dermed strander mere end syv års arbejde for de ni producenter med at etablere fælles produktion.

Den primære stopklods er netop placeringen.

»Overgaard Gods har lukket deres biogasanlæg, og vi ser anlægget som et must for at kunne starte så stor en besætning, ellers kan vi ikke indfri miljøtiltag og miløgevinster,« konstaterer Erik Poulsen.

»Dertil kommer finansieringen. Den model, vi forventede at have som finansiering, indebar, at aktionærerne forventedes at stille med penge selv, og det er ikke længere realistisk for alle.«

Sidste løsning overvejes

Miljøgodkendelsen er stadig under behandling, men Erik Poulsen pointerer, at behandlingen fra Randers Kommune har været fair og professionel.

Inden svineproducenterne nedlægger selskabet Grynt 2010, som anslået har kostet dem et par millioner kroner i alt i projektets levetid, afventer de dog en sidste mulighed.

»Vi er blevet enige om, at vi må hellere lige undersøge en sidste placering. Men jeg tror ikke på, at det bliver alle aktionærer, der er med,« forklarer den ikke just optimistiske formand.

»Rent fagligt for dansk svineproduktion synes jeg, at det er ærgerligt, at projektet er sat i stå. Vi konkurrerer på verdensplan med besætninger af den størrelse, vi ville lave, og det er nu ikke muligt at lave det her i Danmark, selv om det ville have gode effekter både for produktionsøkonomien og fødevaresikkerheden,« mener Erik Poulsen.

På Overgaard Gods beklager direktør Claus Berggren også, at projektet nu er strandet.

»Det er dødærgerligt. Vi mister jo op mod 40-50 arbejdspladser, der havde givet liv til byen. Men der var simpelthen ikke økonomi i at have biogasanlægget, der har været en rigtig dårlig forretning for os,« konstaterer han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle