Svinedirektør fyret efter bilagsrod

Landbrug & Fødevarer har afskediget Nicolaj Nørgaard, direktør for Videncentret for Svineproduktion, efter rod og fejl i bilag til EU-støttede projekter.

»Alvorlige fejl« i håndteringen af tilskud fra EU’s landdistriksmidler fik tirsdag i denne uge Landbrug & Fødevarers ledelse til at gribe til drastiske skridt over for Videncenter for Svineproduktion (VSP):

Nicolaj Nørgaard, direktør for VSP siden 2008, er afskediget, og seks andre ledere har modtaget en advarsel.Samtidig skal Landbrug & Fødevarer betale 19 mio. kr. tilbage til NaturErhvervstyrelsen. Penge, som Videncentret for Svineproduktion uberettiget har modtaget i tilskud til projekter under Erhvervsudviklingsordningen i årene 2007-2013. I beløbet er også indregnet bod og renter.

Et endnu uafgjort regnskab mellem Svineafgiftsfonden og Promilleafgiftsfonden udestår desuden.

Stærkt beklageligt

»Det er uacceptabelt og stærkt beklageligt, at Videncenter for Svineproduktion ikke har håndteret støttemidler fra EU korrekt. Det skader erhvervets troværdighed hos både støttemodtagere og offentligheden,« siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer Søren Gade.

 

Revisionsrapport

Forhistorien til den triste historie er, at NaturErhvervstyrelsen 19. december gjorde Landbrug & Fødevarer opmærksom på, at der ved en stikprøvekontrol var fundet en række fejlkonteringer i VSP-bilag til EU-støttede projekter.

De oplysninger fik L&Fs adm. direktør, Søren Gade, til straks at bestille en hasteundersøgelse hos revisionsfirmaet PriceWaterhouseCoopers. Rapporten forelå i denne uge, hvorefter dommen over Nicolaj Nørgaard som ansvarlig chef blev fældet.

Fejl i mange bilag

Revisionsrapporten har gennemgået alle EU-støttede projekter i VSP i perioden 2007-2013. Den viser, at VSP i en række projekter har sløset med små og store detaljer: Lønkompensationer er udbetalt uden tilstrækkelig dokumentation for timeforbrug, EU-logo mangler, aktiviteter, der ikke vedrører det konkrete projekt, er konteret m.m.

NaturErhvervstyrelsen supplerer nu op med sin egen undersøgelse. Først når den foreligger, vil det stå klart, hvad de samlede konsekvenser af sagen bliver.

»Nu handler det om at få genoprettet tilliden,« siger Søren Gade.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle