Tiden gik - så landmænd slap for konfiskation

Kommunens lange sagsbehandlingstid var afgørende for, at to landmænd slap for konfiskation af overskuddet ved at have for mange dyr.

Kommunens lange sagsbehandlingstid for miljøgodkendelse af to kvægejendomme gjorde udslaget, da Vestre Landsret for nylig besluttede, at de ikke skal have konfiskeret gevinsten ved at have for mange dyr i stalden.

I dommen gør to af tre dommere det klart, at selv om de to landmænd tydeligvis havde flere dyr i stalden end de måtte, slipper de for at få konfiskeret en del af gevinsten, som de ellers skulle ifølge reglerne om miljøgodkendelse af husdyrbrug. Den tredie dommer ønskede at følge byretten.

Ualmindelig lang tid

I dommen lægges der vægt på, at kommunen havde været ualmindeligt længe, over fire år, om at behandle deres ansøgninger om udvidelse. Desuden betød tilladelsen - da den endelig kom, at produktionen blev lovlig.

Allerede da sagerne blev afgjort i byretten i Tønder sidste år, blev anklagemyndighedens krav om konfiskation og bøde sat betragteligt ned. Ved den lejlighed blev fem af seks landmænd dømt, og de to ankede afgørelsen til landsretten.

»Det er en enorm lettelse. Sagen har hængt over hovedet på os i mange år. Vi stod til at skulle af med næsten en halv million, men nu er det endt med en bøde på 10.000 kroner,« siger Hans Ove Enemark.

Den anden landmand, Alf Reinholdt, Thyssen & Reinholdt I/S, skal betale ca. 100.000 kroner i bøde. Anklagemyndighedens oprindelige krav var omkring seks millioner kroner.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle