Video: Kobøvser bliver til grøn energi

Køerne samler gas fra maven i en rygsæk. Ozonlaget skånes og gassen kan bruges til energiformål.

I dag anser man kobøvser for at bidrage til drivhuseffekten, men i Argentina er man nu i gang med forsøg, hvor man opsamler gasserne og bruger dem til energiformål.

Ifølge BBC har et hold forskere fra National Institute for Farming Technology i Buenos Aires fundet en måde at opsamle metan og andre gasser fra komaver og forvandle det til energi. Det kan blive en meget væsentlig opfindelse, da 18 procent af de drivhusgasser, der slipper ud i atmosfæren, stammer fra husdyr, ikke mindst drøvtyggere. Det viser tal fra FAO, FN’s landbrugs- og fødevareorganisation.

Bruges til køleskab

Teknologien virker i dag simpel. Køerne har en slags rygsæk, hvor gassen samles. Den kommer via en lille slange nede fra maven. Ifølge forskerne gør det ikke ondt på køerne.

Når gassen er opsamlet skal den gennem en væske for, at den kan bruges som brændstof.

Ifølge BBC kan en ko lave gas nok til at forsyne et 100 liters køleskab en dag. Det kan være et interessant formål i områder, hvor der ikke ellers er energi til rådighed. Gassen kan også komprimeres og komme på gasflasker, og en ko, der græsser i Argentina, producerer hver dag gas nok til, at man kan køre en km i bil.

Forskerne vurderer, at teknikken i løbet af få årtier kan udvikles så meget, at den bliver vidt udbredt.

Se video på BBC 

Emneord

video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle