Alt var klar til staldbyg - så lavede landmand overraskende opkald til banken

Mads Jürgensen havde for otte år siden alt klar til byggeriet af en ny stald. Men så mærkede han efter i maven.

For Mads Jürgensen, Vester Alling på Djursland, var det frugten af to-tre års arbejde, der var ved at falde på plads for otte år siden. Stalden var planlagt. Miljøgodkendelsen var på plads. Finansieringen godkendt.

Men så mærkede han efter i maven. Skulle slagtesvinsstalden med den årlige produktion på 19.000 slagtesvin virkelig bygges?

”Så kom jeg lidt i tvivl om, om det egentlig var det, jeg ville alligevel. Udsigterne for svineproduktion var lidt usikker dengang. Det var måske min mavefornemmelse. Hvis jeg byggede ny stald, så skulle jeg gå indenfor i stalden hver dag. Det var måske ikke mig alligevel,” forklarer Mads Jürgensen i dag.

Men Mads Jürgensen – som var fra egnen og havde købt gården i fri handel i 2001 – havde hele tiden vidst, at han ville være landmand.

”Så måtte jeg finde en anden afgrøde, og juletræer har jeg prøvet før, og det kunne jeg godt lide,” forklarer han om tankerne.

Ringede til banken

Han ringede bankrådgiveren op og fortalte, at han ville droppe svinene og den traditionelle planteavl. Fremover var det juletræer, han ville dyrke.

”De ville da gerne lige se et budget. For det var da mange år, der ville gå, inden de juletræer tjente penge,” fortæller Mads Jürgensen.

Budgettet, han præsenterede, troede banken på – så han gik i gang. I 2009 satte han grisene ud og tilplantede gradvist sine 75 hektar med juletræer. Han har tilplantet dem i ni lige store portioner, så han har juletræer til salg hvert år. De første små portioner afsatte han - og hans firma Østjysk Juletræsservice - i julen sidste år, og næste år går han for alvor i gang med at sælge ud af sine varer.

”Så nu har vi alle størrelser af juletræer. Vi har marker, der lige er plantet, og marker der er salgsklare,” fortæller han.

Flasket op med juletræer

Faren var juletræsmand. Så allerede i årene med slagtesvin havde han passet lidt juletræer for naboer. Det betød, at han sideløbende med egen tilplantning kunne tjene lidt på at udføre pasning og entreprenørarbejde for naboer. Det mindskede likviditetsbehovet.

Samtidig stablede han afsætning på benene, i samarbejde med grossisten Nordmann Trade.

”Jeg kunne ikke bare lige pludselig sælge 50.000 træer på markedet. Jeg har brugt år på at bygge afsætningen op.

”Når du er landmand, kender du ikke prisen på dine varer, men du kan altid komme af med det. Du kan altid køre kornet ned på foderstoffen. Det kan du ikke med juletræer. De skal sælges i et bestemt tidsrum, og det skal være inden 24. december. Du kan ikke sælge det dagen efter, og året efter er de for store. Det kræver benarbejde og kontakter at få det på plads,” forklarer Mads Jürgensen.

Partnerproduktion med naboer

Han har selv 76 hektar med juletræer, og derudover har han 45 hektar i partnerproduktion med kolleger på egnen, blandt andet et par gårde og godser, der gerne vil sikre sig, at Mads Jürgensen stiller sin know how til rådighed.

”Jeg har halvpart i produktionen. De lægger jord til, og jeg passer træerne. Jeg står for salg, pasning, pleje, afsætning og administration. En procentdel af salget får de, en anden del får jeg.”

Modellen betyder, at både jordejer og juletræspasser belønnes, hvis han gør sit arbejde godt. Jo mere arbejde og flid, han ligger i arbejdet, jo flere omkostninger har han – men han belønnes også.

”Jo bedre, jeg får dem passet og solgt, jo mere løn er der også til mig. Jeg finansierer den løbende pasning. Det er min udfordring. De får ingen løbende regninger på pasning og kemi, det ligger hos mig,” siger Mads Jürgensen.

I dag – otte år efter – er det en glad mand, der er klar til at høste frugten af sin satsning.

”Vi har trukken på kreditten. Det koster jo mange penge at plante til og passe juletræer til i så mange år. Men i samarbejde med banken, så har det været en rigtig god beslutning,” siger Mads Jürgensen.

Du kan i øvrigt følge Østjysk Juletræsservice på Facebook, hvis du vil følge Mads Jürgensens fotos og videoer fra juletræsproduktionen.

Faktaboks

Bedriftsbesøg tirsdag

Udvalget for Planter og Natur i Djursland Landboforening inviterer på årets første bedriftsbesøg hos Mads Jürgensen, Vester Alling Mark.

Bedriftsbesøget finder sted tirsdag den 9. maj 2017 kl. 19.30, og mødestedet er Skovsmindevej 25, Vester Alling Mark, 8963 Auning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle