Analytikere: Svineprisen har ikke set sin top endnu

På trods af, at prisen på svin stagnerer, så ser det godt ud for noteringen - det siger to analytikere.

Svineprisen står stille lige nu, men det betyder ikke, den er på vej ned.

»Det er meget almindeligt, efter at en pris har været stigende, at markedet korrigerer lidt. Vi har også haft stigninger op til påskeindkøb, men nu træder markedet mere vande,« siger Palle Jakobsen, ejer af agrocom.dk.

Det kolde forår har heller ikke hjulpet på svinenoteringen - der har ikke været meget grillvejr endnu, og det kan prisen mærke.

»Som udgangspunkt klarer mørkt kød sig bedst, når det er koldt, og lyst kød sig bedst, når det er varmt. Hele Europa har manglet noget vejr, der giver folk lyst til at smide kul på grillen,« siger Palle Jakobsen.

Troels Schmidt, som er chefanalytiker hos Agrocura, er enig i, at det kolde vejr har en effekt - men han ser også fremadrettet lidt udfordringer i valutaen.

»Euroen er ved at blive styrket, og det trækker ikke ligefrem prisen op - specielt når dollaren også er svag, og den Amerikanske svinepris er faldende,« siger Troels Schmidt.

Eksporten ser god ud

Palle Jacobsen mener dog, at der er grund til optimisme.

»Vi så en kraftig opbremsning af produktionen af smågrise efter lang tids lave priser - derfor er prisen på dem også steget henover vinteren, fordi der har været mangel,« siger han.

»Men smågrise har en tendens til at blive til slagtesvin, hvis man fodrer dem, og derfor kommer slagtesvin også til at mangle henover sommeren, hvilket vil sende prisen noget længere op.«

Samtidigt betyder situationen i Storbritannien også meget. Pundet er nemlig ved at vende - selvom det tog et voldsomt dyk efter Brexit-afstemningen.

»Storbritannien er et stort marked for eksport - og jo mere pundet er værd, jo bedre pris får vi herhjemme,« siger Palle Jacobsen.

Troels Schmidt er enig i, at det ser fornuftigt ud.

»Kina støvsuger alt det svinekød, som Rusland har givet slip på - der er en kæmpe efterspørgsel på svinekød derfra. De seneste tal viser, at deres egen produktion ikke kan komme op i omdrejninger lige foreløbigt, fordi de slagtede en masse søer, og ikke har knowhow og teknologi til at få en effektiv produktion op at stå med det.« siger Troels Schmidt.

»Manglen i Kina kommer til at gavne os herhjemme ind igennem 2018, og også med aftagende effekt ind i 2019 - der begynder presset fra kinesisk egenproduktion og produktionen fra andre steder i verden at melde sig.«

Rettidig Omhu

Ifølge Troels Schmidt er der dog også ting, der kan presse prisen ned.

»Produktionen er stigende på verdensplan - også i Europa. Det peger på et større udbud i fremtiden,« siger han.

»Derudover er vi dybt afhængige af en svag euro. Det franske valg, som aktuelt ser skidt ud for Le Pen, skubber Euroen op. Derudover falder dollaren også i værdi,« siger Troels Schmidt.

Troels Schmidt forklarer, at effekten af kursændringer er let at måle - det er typisk omkring halvdelen af kursforholdet. Altså, hvis euroen bliver otte pct. stærkere i forhold til dollaren, falder svineprisen med cirka fire pct. - altså ca. 50 øre pr. kg.

Dog understreger han, at det stadig ser »overordenligt fornuftigt ud« for svinenoteringen den næste lange tid.

Palle Jacobsen har en anden bekymring: Hvis man bliver for grådig med den høje pris, kan man brænde fingrene.

»Producenterne skal huske at holde omkostninger til foder og energi nede - hvis man holder igen med at købe, fordi man vil tjene endnu mere pr. svin, risikerer prisen på foder altså at stige - og så får du skægget i postkassen,« afslutter han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle