Arbejdstilsynet: Koen er blevet farligere

Søndag blev en hundelufter trampet ihjel af en ko i Sønderjylland. Tal fra arbejdstilsynet viser, at antallet af ulykker med kvæg i landbruget har været stigende siden 2012 og at der er god grund til at være opmærksom – mange af ulykkerne kan nemlig forebygges.

Dødsulykken fra Sønderjylland i søndags, hvor en hundelufter blev trådt i hjel af en ko,  var ikke arbejdsrelateret, men ulykker, der involverer kvæg har alligevel stor opmærksomhed i Landbruget.

42 procent af de alvorlige ulykker, der sker hos mælke- og oksekødsproducenter, sker nemlig ved håndtering af kvæg. Og det tal har været stigende i årene 2012 -2015. Det viser tal fra Arbejdstilsynet.

"Ulykker, hvor kvæg er involveret, er et område, der er grund til at have mere opmærksomhed på," siger Holger Delfs, der er forebyggelseskonsulent hos Arbejdstilsynet.

Fra Arbejdstilsynets side kan man ikke give nogen endegyldig årsag til stigningen i antallet af ulykker, men strukturudviklingen med større besætninger og dyr, der ikke i samme grad som tidligere er vant til at omgås mennesker, angives som en af årsagerne. 

"Uanset, hvad årsagerne er, er det for mange alvorlige ulykker, og derfor er der grund til at være opmærksom på, hvad man kan gøre for at undgå ulykkerne," siger Holger Delfs.

Inden for de seneste år, kan man hos Arbejdstilsynet desuden henvise til to dødsulykker hos landmænd med kvæg – én i 2016 og én i 2017.

Men alvorlige ulykker, herunder dødsulykker, indtager en klar førsteplads i ulykkesstatistikken hos mælkeproducenter og oksekødsproducenter. På andenpladsen kommer ulykker med maskiner, for eksempel, fejlretning eller tilkobling af maskiner til traktor. På en tredjeplads kommer ulykker med fald fra arbejde i højder.

Kampagne skal forebygge

Og de alvorlige ulykker med kvæg, kan forebygges med forskellige tiltag.

Derfor gennemfører Arbejdstilsynet nu en kampagne, der skal hjælpe landmænd til at passe bedre på sig selv og deres ansatte. Kampagnen gennemføres i samarbejde med BAU Jord til Bord, 3F, GLS-A, Landbrug & Fødevarer og Seges.

" Vi har ikke før haft så tæt et samarbejde med partnere i landbruget. Så uanset, hvem landmanden er i kontakt med, så vil det være det samme budskab han får,” siger Holger Delfs.

Køer er normalt godmodige dyr, men hvis en ko bliver forskrækket, kan den opføre sig utilregneligt, og med sine 400-500 kg bliver den farlig at være i nærheden af.

"Det handler i høj grad om, at landmanden og de ansatte skal have viden om dyrs adfærd og lære at håndtere dyrene derefter,” siger Holger Delfs.

Desuden anbefaler man hos Arbejdstilsynet, at man altid er to om at håndtere dyrene, der skal behandles, planlægge arbejdet, så der er den fornødne tid, og at man er opmærksom på, at der skal være flugtveje.

Arbejdstilsynet fører omkring 1500 tilsyn hos landmænd årligt, og som en del af kampagnen vil der være særligt fokus på sikkerhed ved omgang med dyr.

Særligt instruktion af de unge er vigtigt. Over halvdelen af ulykkerne med dyr sker nemlig for de 16-29 årige, lyder det fra Arbejdstilsynet.

Læs også denne artikel, hvor arbejdsulykker med dræbte landmænd, hvor køer var involveret, gennemgås.

Faktaboks

Ulykker i landbruget

Landbruget er en af de brancher, hvor der sker flest alvorlige arbejdsulykker. Ulykkerne fører typisk til brækkede arme og ben, hjernerystelser og knuste hænder.

Antallet af dødsulykker er desværre også højt i landbruget.

Udover ulykker ved håndtering af kvæg og svin sker der mange alvorlige ulykker med maskiner, fald fra højden og snubleulykker i landbruget.

4 ud af 10 alvorlige ulykker hos mælkeproducenterne sker, når landmænd og de ansatte skal håndtere malkekvæget.

1 ud af 4 alvorlige ulykker hos svineproducenterne sker, når landmænd og de ansatte skal håndtere svinene.

Alvorlige arbejdsulykker er ulykker, der giver mere end tre ugers fravær og risiko for varige mén. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle