Arla-boss: Vi forventer, at mælkeprisen holder niveauet resten af året

Fedtpriser holder hånden under mælkeprisen, som forventes at ligge stabilt året ud, lyder det fra Peder Tuborgh

Mælkeprisen har rettet sig gevaldigt ind i 2017, og der er ingen tvivl om, at det har været kærkomment for de danske mælkeproducenter.

Måske endnu mere kærkomment for producenterne er koncerndirektør Peder Tuborghs nyeste udmelding om, at mejerikoncernen forventer, at mælkeprisen vil ligge stabilt i årets resterende måneder.

”Vi har hævet á contomælkeprisen til vores ejere yderligere i juli, august og september og forventer at fastholde dette høje niveau resten af året. Der er simpelthen kommet balance mellem udbud og efterspørgsel, og det holder hånden under priserne," siger Peder Tuborgh i et interview til Landbrugsavisen i forbindelse med Arlas halvårsregnskab her til morgen.

Tomme smørlagre holder hånden under

Især er de seneste løft i mælkeprisen båret godt på vej af en massiv efterspørgsel på eksempelvis smør og fløde, som har præget priserne på de globale råvarebørser.

Den europæiske produktion af smør er faldet med omkring fem pct., og samtidig står de europæiske smørlagre efterhånden gabende tomme. I juli 2016 var der godt 102.000 tons smør i de europæiske lagre – ved udgangen af juni i år var det tal reduceret med 99,77 pct. til bare 227 ton.

Samlet set betyder det, at smørprisen har nået historiske højder. Alene i forhold til sidste halvdel af 2016 er prisen på fedt steget med 93,7 pct.

”At mælkeprisen er steget skyldes jo hele historien om fedtmangel, som grundlæggende gør, at smør og fløde ligger rigtig højt i markedet, og det trækker bl.a. osten med op. Og helt naturligt er der efterspørgsel på de federe produkter op mod jul, så vi forventer, at den mangel vil være der resten af året,” siger Peder Tuborgh og fortæller, at mejerikoncernen samtidig har været gode til at hente priserne på de globale markeder, sideløbende med at der har været god vækst i Kina og Sydøstasien samt flere steder i Afrika.

Forventet fald i indvejningen

Målt på indvejningen, blev første halvdel af året en anelse skuffende for Peder Tuborgh og co.

De indvejede mælkemængder faldt nemlig godt 200 mio. kg til i alt 7 mia. kg mod 7,2 mia. kg i første halvdel af 2016. Det har dog ikke givet anledning til løftede øjenbryn hos Arla-toppen.

”Faldet var helt forventligt, og det er jo som følge af, at landmænd over hele verden har reageret på de lave priser i 2015-16. Nogle slog bremsen fuldstændig i, og det er det, vi har halvårseffekten af nu,” siger Peder Tuborgh.

Han bedyrer dog, at de seneste prognoser ser ud til at give et samlet løft i indvejningen i det kommende år.

”Vi kan se, at bl.a. danske landmænd producerer mere nu her, og samlet set regner vi med godt 2 pct. vækst i indvejningen i 2018.”

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle