Arla mister britisk ordre - ny leverandør anklages for underbetaling

Britisk landbrugsorganisation er yderst kritisk over for Arla-konkurrent, der angiveligt betaler ringe mælkepris.

Per 1. april mister Arla en ordre til den britiske supermarkedskæde Iceland. Men allerede før den nye leverandør Medina har overtaget leverancen af den friske mælk, er den britiske protest-organisation Farmers For Action ude med kraftig kritik af Medinas behandling af sine leverandører.

Det skriver den anerkendte britiske mælkepris-analytiker Ian Potter i sit nyhedsbrev.

Ordren, som det hele handler om, er både i britisk målestok og også for Arla i den absolut mindre størrelse. Ian Potter nævner, at det drejer sig om 100 mio. liter mælk årligt, men ifølge LandbrugsAvisens oplysninger er der tale om mindre. Dette skal ses i lyset af, at Arlas mælkemængde alene i UK løber op i hele 3 mia. kg årligt.

Indkøberen, nemlig den britiske detailkæde Iceland Foods er samtidig en af de mindre spillere med kun få procent af detailhandlen. Den er især kendt for sine frostvarer og færdigretter.

Ned til 1,74 kr/kg i december

Når Farmers For Action, som er kendt for sine protester mod både mejerier og supermarkedskæder, så reagerer prompte på aftalen, handler det ikke om størrelse. Men derimod om betalingen, som Medina angiveligt tilbyder sine leverandører.

Ifølge nyhedsbrevet fra Ian Potter har FFA’s David Handley nemlig fundet ud af, at seks producenter, der leverer til Medina Foods’ mejeriet Buckley’s angiveligt fik en mælkepris i december helt ned på eller ligefrem under 20 pence per liter. (1,74 kr/liter).

»Det er en af de laveste, hvis ikke den laveste, pris til mælkeproducenter i Storbritannien,« melder Ian Potter, der angiver, at Farmers For Action derfor overvejer aktioner mod butikskæden Iceland i de kommende uger.

Det bekræftes af organisationen på Twitter.

»Vi har et møde i næste uge (denne uge, red.) med Iceland og Medina,« skriver de.

Landbrugsavisen.dk har kontaktet Arlas britiske pressefolk, men her lyder meldingen, at man aldrig kommenterer på ordrer eller kunder.

Ian Potter bemærker, at han håber, at Iceland-aftalen er en enlig svale:

»Lad os håbe, at dette er et fejlskud og at butikskæderne ikke er ved at starte endnu en bytterunde, hvor taberen for enden af den sidste domino-kæden er den ærlige, hårdarbejdende mælkeproducent. Iceland har et uheldigt ry i Storbritanniens mejeriindustri for sådan nogle tilbud og aftaler, som, hvis de er smitsomme, let kunne give et skud for boven til den nuværende, opadgående retning på producentpriserne på mælk,« skriver analytikeren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle