Arla-topchef: Derfor giver nyt partnerskab landmænd flere penge

»Det er meget klogere at fokusere penge til eksportfremme i et partnerskab end at klatte og sprede her og der,« siger Arla-direktør.

Arla-direktør Peder Tuborgh er vild med det nye Fødevarepartnerskab, som blev præsenteret af flere ministre, topdirektører i fødevarevirksomheder og Karen Hækkerup fra Landbrug & Fødevarer onsdag morgen med dansk champagne i glassene. Partnerskabet skal bl.a. skabe tusindvis af nye job og en øget eksport fra fødevareklyngen på mere end 30 mia. kr.

En del af disse penge vil uvægerligt ende hos landmanden, der også ejer mange af de store fødevarevirksomheder, mener han.

»Det er en fantastisk mulighed for Fødevareklyngen, at vi arbejder i samme retning. Det vil vække respekt for klyngen i sin helhed, hvis vi alle står og fortæller den samme historie, og det gavner os alle,« siger han.

Men initiativet koster penge, hvordan forklarer du det til mælkeproducenter?

»Det er ikke nye penge. Det er eksisterende udgifter, der fordeles og centreres og zoomes ind på det her. Det er meget klogere at fokusere pengene end at klatte og sprede her og der. Det får man ikke noget ud af,« siger Peder Tuborgh.

Hvad koster det Arla?

»Et beskedent beløb på få hundrede tusinde kr., og det får vi mange gange igen,« tilføjer han.

Peder Tuborg kalder det essentielt at arbejde på at løse fremtidens store fødevareudfordringer ved at skabe sunde, naturlige og bæredygtige fødevarer. Noget Arla allerede selv gør. Det vil være gavnligt for Arla, hvis andre også gør.

»Vi har brug for, at hele kompetencefeltet bakker op, også universiteter osv., så det ikke kun vores resurser, der bruges,« siger han.

Partnerskabet, der får kontor på Axelborg, bliver lanceret som opfølgning på de politiske aftaler bag Vækstplan for Fødevarer og Fødevare- og landbrugspakken.

Fødevarepartnerskabet er for hele den danske fødevareklynge og sættes i gang med finansiering fra en række store virksomheder på fødevareområdet samt DI og Landbrug & Fødevarer.

Danmark har verdens tredjestørste fødevareklynge, påpegede Peder Tuborgh ved lancering af Fødevarepartnerskabet.

»Det er ikke noget, vi selv siger, men folk udefra der sidder og kigger på det, som har slået det fast,« sagde han.

Kun i holland og et sted i USA, har de noget, der minder om det.

Ifølge Tuborgh er det evnen til at samarbejde, der gør den danske klynge speciel

»Vi har studeret baghistorien, og jeg må skuffe jer – det er ikke noget med bæredygtighed. Det skyldes samarbejde. Det er sgu det, vi kan,« sagde han og tilbød erhvervsminister Brian Mikkelsen (kons.) at låne fødevareklyngen og køre det samme gennem andre erhverv.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle