Avis: Konservative vil spalte Miljø- og Fødevareministeriet

Konservative ønsker klare naturmål og et selvstændigt ministerium for miljø i et nyt regeringsgrundlag, skriver Politiken torsdag.

Mens Venstre, Liberal Alliance og Konservative på lange stræk er enige om retningen i den økonomiske politik, er der  lagt op til et opgør om afgørende dele af miljø- og klimapolitikken blandt partierne i den måske kommende regering.

Det skriver Politiken i dag, torsdag.

Konservative har medbragt en stribe grønne ønsker til regeringsforhandlingerne på Marienborg. Ifølge Politikens oplysninger satser partiformand Søren Pape Poulsen på at få indskrevet en række såkaldte naturmål i et kommende regeringsgrundlag: Naturområder som søer, vandløb, græsarealer og moser udgør i dag cirka ni procent af Danmarks samlede areal, men den siddende regering har ingen målsætning om, hvor meget naturen skal fylde i Danmark i fremtiden. Og det skal der laves om på, hvis det står til Konservative.

Søren Pape Poulsen ønsker desuden, at en ny regering opsplitter Miljø- og Fødevareministeriet, så miljøet får sit eget ministerium.

»Vi kan bestemt se en fordel i, at miljøet får sin egen minister. Men får man ikke det, så er det ikke et kardinalpunkt. Det vigtigste for os er, hvad det er for en politik, der skal føres på det grønne område«, siger Søren Pape Poulsen til Politiken.

Det er langtfra sikkert, at Konservative vil få held med at opsplitte ministeriet. Hverken Venstre eller Liberal Alliance har det stående på deres prioriteringsliste til regeringsforhandlingerne. Liberal Alliances politiske leder, Anders Samuelsen, er fåmælt om partiets ønsker på klima- og miljøområdet, men lægger i et kort svar vægt på kvaliteterne i landbrugspakken.

»Jeg er super glad for den landbrugsaftale, der blev lavet, og som vi var med til at trække i land. Det er det, der er udgangspunktet«, siger Anders Samuelsen til Politiken.

Også på klimaområdet er der lagt op til en styrkeprøve på Marienborg. Ifølge Politikens oplysninger ønsker Konservative, at ambitionerne fra klimaloven om en konkret reduktion af Danmarks CO2-udledning skal skrives ind i regeringsgrundlaget. Både Venstre og Liberal Alliance stemte dog imod klimaloven, da den blev vedtaget med Konservatives stemmer i 2014.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle