Afviser påstand om skadelige bakterier

Calvex er uforstående over for kritikken af deres produkt, Sprayfo Blå. Såvel producent som forhandler betvivler testens faglighed.

Den danske forhandler af mælkeerstatningen Sprayfo Blå, Calvex, står uforstående over for kritikken af deres produkt, som Vestjysk Landboforening fremførte i en undersøgelse, som rådgivningsvirksomheden lagde frem i sidste uge.

»Vi kan fuldt stå inde for vores produkt og undrer os over testmetoden samt konklusionerne, som vi ikke mener, der er fagligt belæg for,« udtaler Hans Christian Christiansen, udviklingschef hos Calvex.

Han retter kritik mod den anvendte testmetode og støttes af Christine Maria Røntved, dyrlæge og ph.d. fra firmaet CMR On-Site.

»Man har i undersøgelsen valgt at modregne data fra to forskellige substrater for at opnå tallet for uønskede bakterier. Det er problematisk, da de tilsatte probiotiske bakterier, herunder enterokokker, har forskellige vækstbetingelser på de to substrater. Det medfører stor risiko for indbyrdes afvigende bakterietællinger,« siger Christine Maria Røntved.

Uklarhed om restmængden

Såvel Christine Maria Røntved som Hans Chr. Christiansen undrer sig ligeledes over, at man i undersøgelsen ikke har undersøgt, hvilke bakterier der er fundet i den teoretiske restmængde, som ligger til grund for vurderingen af, hvilke mælkeerstatninger som vurderes hygiejnisk i orden.

»Det er ellers en normal del af egenkontrollen hos vores producent, Sloten B.V., at analysere for uønskede bakterier,« slår Hans Chr. Christiansen fast.

Nye undersøgelser kan være på vej

Seges, Kvæg, har på baggrund af undersøgelsen fra Vestjysk Landboforening indbudt såvel rådgivere som forhandlere af mælkepulver til et møde. Her vil man ifølge direktør Gitte Grønbæk afdække behovet for yderligere undersøgelser.

»Vi savner fagligt belæg for grænseværdierne, som er brugt i den fremlagte undersøgelse. Men vi medvirker gerne i undersøgelser fra centralt hold, så længe der er fagligt belæg for testmetoder og grænseværdier« siger Hans Christian Christiansen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle